Читај ми!

Опредељено 177,6 милиона евра за развој дигиталне економије и иновационог пословања

Председница Владе Ана Брнабић председавала је првој седници Савета за подстицање развоја дигиталне економије, иновација, високо-технолошког предузетништва и дигитализације. Новоформирани Савет за развој дигиталне економије је наставак Савета за ИТ и иновационо предузетништво, и у фокусу његовог рада биће дигитализација целокупне привреде.

У фокусу Владе Србије биће доступност финансирања иновативних компанија, развој дигиталне инфраструктуре, улагања у истраживања и развој, а Влада ће на овим циљевима активно радити кроз 35 пројеката, вредних 177,6 милиона евра.

Захваљујући досадашњем раду и резултатима Савета за ИТ и иновационо предузетништво, Србија је препозната као земља која значајно улаже у развој е-управе, иновација и дигитализације, рекла је премијерка Ана Брнабић.

Председница Владе је додала да су посебно значајни резултати постигнути када је реч о образовању и иновационој инфраструктури, изградњи научно-технолошких паркова и стартап центара.

Сада је пред нама пет нових приоритета и то су: вештачка интелигенција, биотехнологија и биомедицина, паметни градови, будућност мобилности и употреба геопросторних података, додала је Брнабићн и посебно захвалила гувернеру Народне банке Србије Јоргованки Табаковић на подршци коју НБС пружа у целокупном процесу дигитализације.

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић истакла је да је дигитализација допринела дупло већем броју електронских трансакција које су са 17,8 милијарди динара у 2019. порасле на 32,8 милијарде у 2020. години, а прошла година завршена је и са 2013. онлајн продавница.

"Ми даљи развој како електронске трговине, тако и дигиталне економије видимо у додатном развоју телекомуникационе инфраструктуре и дигиталних вештина. Око 940 школа је прошле године и 950 ове, добило нове рачунаре и опрему, а 90.000 домаћинстава у руралним местима добија телекомуникациону инфраструктуру", казала је Матићева.

Директор одељења за предузетништво и инвестиције у НАЛЕД-у Душан Васиљевић истакао је да је највећи изазов за Србију да се обезбеде већа улагања привреде у истраживање и развој и као пример добре праксе навео StarTech програм, који спроводи НАЛЕД, а који у потпуности финансира компанија Филип Морис.

У наредне три године путем грантова биће додељено више од 3,5 милиона долара и тим средствима подржано је око 100 домаћих стартап тимова, предузетника, микро, малих и средњих предузећа, истакао је Васиљевић.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво