Читај ми!

Позитивна оцена за "зелени заокрет" Србије, инвеститори заинтересовани за нове пројекте

Србија је ове године кренула на пут енергетске транзиције. "Зеленом агендом" предвиђено је да до 2040. године 40 одсто електричне и топлотне енергије производимо из обновљивих извора, а до половине века више од 50 процената. Надлежни поручују да "Зелена агенда" не значи губитак посла, нити губитак инвестиција, већ покретање потпуно друге структуре економије и нова радна места.

Српска "Зелена агенда" предвиђа 17 милијарди евра улагања у рударство и енергетику. Надлежни тврде - трећина износа иде за градњу постројења обновљивих извора енергије, почев од идуће године. Кроз субвенције за замену столарије и постављање соларних панела у тај посао укључене су и локалне самоуправе и грађани.

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић каже да "Зелена агенда" не значи губитак посла, нити губитак инвестиција, већ покретање потпуно друге структуре економије и нова радна места.

"Србија ће градити велике соларне електране, велике електране на ветар, велике хидро-реверзибилне електране. Ми ћемо учинити све да минимум 10 посто кровова у Србији буде покривено соларним панелима", поручује Михајловићева.

За "зелени заокрет" нашој земљи из Европске уније стиже позитивна оцена. Кажу да је цео свет у процесу декарбонизације, а у Унији на пример тренутно термоелктране, као навећи загађивачи, плаћају 65 евра по тони емисије угљен диоксида.

Директор Енергетске заједнице Јанез Копач истиче да се угаљ као енергент напушта, а да су једина алтернатива обновљиви извори енергије.

"И драго ми је да је то у Србији сада стварно централна тема. Све иде у правом смеру и једино још фали цена за емисију угљен-диоксида. Емисија мора бити на неки начин опорезована", сматра Копач.

Грегор Зјелински из ЕБРД-а оцењује да су реформе које Србија спроводи у енергетској транзицији добар пример преласка на зелену енергију, јер се мора ићи само путем који је одржив.

Из Удружења "Обновљиви извори енергије Србије" потврдили су да је интересовање инвеститора за улагања велико и да су спремни и нови пројекти градње ветропаркова и соларних електрана.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво