Читај ми!

Летовање и цена горива – где се најјефтиније пуни резервоар

Где ће пунити резервоар свог аутомобила на путу ка туристичком центру у коме ће летовати, грађани одлучују према цени нафтних деривата. Томислав Мићовић из Удружења нафтних компанија Србије каже за РТС да се на цени бензина не може много уштедети, додајући да сматра да је квалитет горива битнији, пошто, како сматра, наша земља има најбољу контролу.

После попуштања стега пандемије, дошло је време да можемо да путујемо колима и до држава у окружењу. Многи ће калкулације за летовање правити на основу цена горива, јер није свеједно колико кошта бензин или дизел у Грчкој, Северној Македонији, Босни и Херцеговини или Црној Гори.

Томислав Мићовић из Удружења нафтних компанија сматра да српски возачи не могу много да уштеде на цени бензина.

Наводи да су највише цене за литар бензина Грчкој и Хрватској, око 1,6 евра, док је код нас 1,3.

Према његовом мишљењу, грађани треба да пуне резервоаре својих возила у Србији, јер је код нас најбоља контрола квалитета, додајући да је, с друге стране, свестан да се свако опредељује према цени.

Што се тиче цене евродизела, у Србији је једна од највиших у региону, каже Мићовић указујући да то условљавају државне дажбине које се уграђују у крајњи износ.

Када би се износ дажбина уклонио, видело би се да су трошкови за литар евродизела уједначени, додаје Мићовић.

Како је нагласио, разлике у цени евродизела могле би да пониште курсне разлике кад се нпр. новац мења у денаре или конвертибилне марке.

Понуда и потражња диктирају цену сирове нафте на берзама

Иако је Србија по цени бензина на средни листе земаља у окружењу, а по коштању евродизела у врху, Мићовић истиче да је она подложна сталним променама.

Наводи да је од почетка године литар евродизела поскупео за 16 динара, због раста трошкова нафтних компанија чији издаци расту због цене сирове нафте на берзи.

Очекује се да ће цена нафте на берзи до краја 2021. бити до 75 до 80 долара по барелу и указује да то зависи од понуде и потражње.

Упозорава да уколико земље ОПЕК-а и САД у случају веће потражње буду оклевале да пласирају своје резерве на тржиште, цена барела нафте би могла бити већа од наведене прогнозе.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво