Читај ми!

Србија први пут емитовала дванаестогодишњу обвезницу у износу од милијарду евра

Србија је на међународном финансијском тржишту емитовала дванаестогодишњу еврообвезницу у износу од милијарду евра, по купонској стопи од 1,65 одсто и стопи приноса од 1,920 одсто, саопштено је из Народне банке Србије.

Емитована обвезница је обвезница најдуже рочности коју је Србија до сада емитовала на међународном тржишту.

Из Народне банке Србије наводе да изузетно интересовање међународних инвеститора представља још једну потврду њиховог поверења у дугорочну одрживост добрих економских перформанси и очување макроекономске стабилности Србије.

Тражња инвеститора је током данашње аукције била 3,5 пута већа у односу на реализацију (током аукције је прелазила 3,5 млрд. евра).

"Снажно интересовање међународних инвеститора за улагање у хартије Републике Србије на рок од 12 година потврђује чињеницу да је Србија и у веома турбулентном кризном периоду показала умеће и знање да очува стабилност и уравнотежено инвестиционо окружење. Успешно изграђена и очувана макроекономска стабилност у претходним годинама, резултирала је поверењем инвеститора у континуитет добрих економских политика, чак и у периоду великих изазова за глобалну економију", истиче гувернер Јоргованка Табаковић.

Делегације Народне банке Србије и Министарства финансија су током дана обавиле низ успешних разговора са међународним инвеститорима и финансијским институцијама, захваљујући чему је на аукцији интересовање за српским еврообвезницама показало готово 200 еминентних инвеститора из целог света, чиме је постигнута значајна диверсификација инвеститорске базе.

Високо интересовање инвеститора упркос неизвесности на финансијским тржиштима

Део прикупљених средстава биће искоришћен за отплату постојећих дугова, док би други део служио за обезбеђење наставка раста економије, при чему ни у једном тренутку неће бити доведена у питање одрживост јавног дуга, истичу из Народне банке.

Високо интересовање инвеститора забележено је упркос повећаној неизвесности на међународним финансијским тржиштима у претходних неколико недеља, која је у највећој мери проузрокована повећањем глобалних инфлационих очекивања – приноси на реперне америчке и европске обвезнице дужих рочности су од почетка године забележили значајно повећање, достижући највише нивое још од преткризног периода.

Ипак, значајна тражња инвеститора за српским еврообвезницама омогућила је да се делегација Србије током аукције значајно смањи трошкове финансирања (за чак 35 базних поена, односно 0,35 п. п.).

"Србија је данас на међународном тржишту остварила стопу приноса која се може мерити са појединим земљама чији је кредитни рејтинг инвестиционог ранга. То показује да тржишни учесници чврсто верују да и Србија припада овој кредибилној групи земаља. Данашња купонска стопа од 1,65 одсто на обвезницу рочности од 12 година представља још већи успех него купонска стопа од 1,50 одсто коју смо 2019. остварили на обвезницу рочности од 10 година, а несразмерно боља од доларског дуга који је наслеђен и чија је купонска стопа била енормно високих 7,25 одсто", нагласила је Табаковићева.

Постигнута стопа финансирања у складу је са просечним приносима по којима се тргује еврообвезницама Румуније упоредиве преостале рочности (земља инвестиционог рејтинга и чланица ЕУ).

"Успешна емисија еврообвезнице, упркос амбијенту повећаних неизвесности на глобалним тржиштима, представља резултат годинама присутне монетарне, фискалне и финансијске стабилности, која је нашу земљу учинила отпорном на изазове који долазе из екстерног окружења. Кризни амбијент, проузрокован глобалном пандемијом коронавируса, који је посебно погодио глобалну економију у 2020. години, представљао је важан тест одговорности за креаторе економских политика, који су Народна банка Србије и Влада Републике Србије успешно положили, због чега сам сигурна да ћемо из актуелне глобалне кризе изаћи са додатно оснаженим кредибилитетом и угледом међу међународним економским актерима", закључила је Јоргованка Табаковић.

Мали: Србија неће у великом обиму повећавати јавни дуг 

Министар финансија Синиша Мали истакао је да се овом трансакцијом настављају успеси Србије на тржишту капитала.

Додао је да су инвеститори наставили да показују поверење у структурне реформе које спроводи Влада Србије, те да је остварена укупна тражња од преко 3,5 милијарди евра, и то од стране више од 200 респектабилних европских и америчких фондова, осигуравајућих кућа и банака.

"Веома смо задовољни одзивом инвеститора и данашњом емисијом еврообвезница, којом ћемо вратити неке старе и скупе дугове који нам долазе на наплату у току ове године. На дан 23. фебруар 2021. године удео јавног дуга у БДП-у је износио 52,9 одсто, и нижи је него што је био пре почетка пандемије, што је невероватан успех имајући у виду да су све земље на свету вишеструко повећале јавни дуг услед задуживања током пандемије коронавируса. Потврда о томе колико смо успешни јесте и податак да је просечна каматна стопа на цео дуг Републике Србије крајем 2020. године била 2,91 одсто, док је 2014. године износила 5,7 одсто", рекао је министар Мали.

Нагласио је да Србија неће у великом обиму повећавати јавни дуг до краја године.

"Овај новац користимо да вратимо прескупе дугове из прошлости и не очекујемо веће повећање јавног дуга до краја године. У међувремену, радимо и градимо, а током ове године градиће се укупно осам ауто-путева у Србији. Такође, крајем године почеће и градња београдског метроа, пројекта на који грађани чекају деценијама", истакао је министар Мали.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво