Читај ми!

НБС: Референтна камата остаје на 1,25 одсто

Извршни одбор Народне банке Србије одлучио је да референтна каматна стопаостане на нивоу од 1,25 одсто.

Образлажући разлоге за ту одлуку, Извршни одбор је пре свега имао у виду остварене и очекиване ефекте претходно предузетих мера монетарне и фискалне политике ради ублажавања негативних последица пандемије и подстицања привредног раста, саопштено је из НБС.

Очекује такође да ће правовремено предузете економске мере наставити повољно да делују на услове финансирања привреде и грађана и раст њиховог расположивог дохотка.

На седници је оцењено да је правовремена и адекватна подршка НБС и Владе домаћој привреди у великој мери заслужна за мањи пад економске активности у другом тромесечју од иницијално очекиваног, као и за боље резултате током трећег тромесечја.

Имајући то у виду, НБС је кориговала навише пројекцију раста бруто домаћег производа за ову годину, са минус 1,5 на минус један одсто, што ће, како се тврди, бити један од најбољих резултата у Европи, подсећа централна банка.

Додаје да повољним кретањима и у условима пандемије посебно доприноси опоравак инвестиција, који је био бржи од очекиваног, чему је у великој мери допринело очување производних капацитета и радних места, убрзање реализације инфраструктурних пројеката, као и обезбеђени повољнији услови финансирања.

Опоравак од кризе, вођен растом домаће и екстерне тражње наредне године би требало да буде више него потпун, уз стопу раста бруто домаћег производа од око 6,0 процената, истичу из НБС.

Инфлација ниска и стабилна

Наглашава се да је инфлација у Србији остала на ниском и стабилном нивоу и током пандемије, као што је то била и у протеклих седам година.

Важан фактор те стабилности била је и остала релативна стабилност девизног курса, као и усидреност инфлационих очекивања финансијског сектора и привреде која истовремено потврђује кредибилитет монетарне политике, наводи се у саопштењу.

Укупна инфлација у септембру је износила 1,8 посто, на међугодишњем нивоу, а на сличном нивоу је и базна инфлација од 1,7 процената.

Према пројекцији НБС, инфлација ће се и у наредном периоду кретати у доњој половини циљаног распона, ближе доњој граници, а са очекиваним даљим опоравком тражње, током 2022. почеће постепено да се приближава централној вредности циља од три одсто.

Оваква кретања указују да у наредном периоду постоји простор за додатне мере монетарне релаксације, поручују из НБС.

Такође напомињу да, иако је опоравак глобалне економске активности од маја бржи него што се очекивало, забрињава убрзано ширење вируса од октобра, пре свега у Европи.

"Опоравак нашег најважнијег трговинског и финансијског партнера - зоне евра, биће подржан додатним стимулативним мерама Европске централне банке, које су најављене за децембар, као и фискалним подстицајима великог броја земаља. Kретања на међународном робном и финансијском тржишту и даље налажу опрезно вођење монетарне политике, на шта се, поред неизвесности око тока пандемије, одражавају и геополитичке тензије у свету", пише у саопштењу.

Извршни одбор истиче повећану отпорност наше економије на шокове из међународног окружења, као резултат одговорног вођења економске политике у претходним годинама и адекватног одговора на актуелну глобалну кризу.

Начини за обезбеђење динарске ликвидности

Банке ће имати на располагању две линије за обезбеђење динарске ликвидности - путем додатних своп аукција куповине девиза и аукција репо куповине хартија од вредности.

На тај начин, у амбијенту бржег од очекиваног опоравка домаће економије, НБС настоји да ниво доступне и јефтине ликвидности у банкарском, а преко њега и у привредном сектору - одржи довољно високим, како би се обезбедио наставак подстицајног деловања.

У банкарском сектору су, како се додаје, и даље присутни значајни вишкови динарске ликвидности, а обезбеђење додатних средстава треба да учини услове финансирања још повољнијим кроз одржавање каматних стопа на ниским нивоима и да подстакне раст кредитне активности банака.

Организовањем своп и репо аукција на редовној недељној основи банкама се пружа могућност да прибаве потребну динарску ликвидност на рок од три месеца по повољним условима, користећи девизе или динарске хартије од вредности као колатерал. Прве аукције биће организоване 16. новембра (свопови) и 19. новембра (репо аукције).

НБС истиче спремност да у координацији с Владом реагује уколико се негативни ефекти пандемије на кретања у домаћем и међународном окружењу појачају.

Извршни одбор је усвојио новембарски Извештај о инфлацији, који ће бити објављен 18. новембра, а наредну седницу на којој ће бити донета одлука о референтној каматној стопи одржаће 10. децембра.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво