Шест ствари које би требало да знате о ДФЦ-у

Споразумом који је недавно потписан у Вашингтону, планирано је да се у Београду отвори канцеларија Америчког фонда за развој (ДФЦ). Српски званичници сагласни су у оцени да је то веома важно за нашу земљу, али и за цео регион. Ово је шест ствари које би требало да знате о ДФЦ-у.

Шта је ДФЦ?

Амерички фонд за развој је америчка развојна банка. Успостављена је усвајањем Закона о бољој употреби инвестиционих зајмова за развој октобра 2018. године. ДФЦ је наследник моћног ОПИК-а, државне агенције САД која постоји од 1971. и формирана је за подршку приватног сектора у Америци и у земљама у развоју.

ДФЦ кључ за противтежу Кини

ДФЦ чини Америку јачим и конкурентнијим лидером на глобалној сцени. Сматра се најзначајнијом променом система иностране помоћи Америке у овом веку и кључним оруђем за противтежу Кини.

Финансијски капацитет 60 милијарди долара

Нове развојне могућности укључују већи финансијски капацитет у износу од 60 милијарди долара, за разлику од 29 милијарди долара ОПИК-а. Повећан је нагласак на међуагенцијској сарадњи. ДФЦ омогућава већу флексибилност компанијама које нису из САД, као и давање зајмова и гаранција у локалној валути како би се инвеститори заштитили од ризика промене валуте.

Где улаже ДФЦ?

Амерички фонд за развој улаже у области као што су енергетика, здравство, инфраструктура и технологија. Такође обезбеђује средства за развој малих предузећа. Посебно подстиче развој женског предузетништва.

Поштовање строгих стандарда

Пројекти ДЦФ-а морају проћи строге финансијске, еколошке и социјалне анализе утицаја како би се осигурало да испуњавају међународно признате стандарде. Током својих пројеката води рачуна и о поштовању људских права и права радника.

Шта ће радити ДФЦ у Србији?

Према споразуму који је недавно потписан у Вашингтoну, планирано је да се део инвестиција ван Америке, пласира у наш регион. Размишља се о градњи још једног ауто-пута од Бујановца, преко Гњилана до Штрпца, као и градњи пруге преко Мердара до Приштине.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво