Жупски виногради ове године без рода, а вероватно и следеће

Пре два месеца многи виноградари и воћари у Жупи остали су без овогодишњег рода. За само сат град је на већем броју имања, и поред испаљених више од 60 ракета, сасвим уништио род. Виногради и воћњаци нису били осигурани а није било ни противградних мрежа.

Винограде Милосављевића град је погодио и прошле и ове године. У условима града, кише и влаге лоза није могла да прецвета, бујна је сада, али без рода. Поучен искуством, Миломир рачуна да ће и идуће године имати проблем с родом.

"Нисмо наплатили ништа. Дошли су из Министарства пољопривреде и из општине, саслушали нашу причу. Препоручили су нам да се осигурамо. Ја мислим да је мрежа ипак боља. Видећемо. Ја већ размишљам о мрежама, да покријем један део, јер има сада мрежа које иду са стране у редове", каже винар Миломир Милосављевић.

Град је протутњао и преко Горњег Злегиња. Ни браћа Рајковић догодине не очекују грождје у виноградима.

"Стање је такво да ми само од овог винограда можемо да очекујемо да га сачувамо за следећу годину. Штету нисам надокнадио ништа. Општина је давала да се попуњава нешто, ја то нисам хтео да користим, нека користе други мањи произвођачи. Ову штету не може да нам надокнади нико", каже винар Драгомир Рајковић. 

Представници Министарства пољопривреде и локалне самоуправе обишли су винограде и сагледали штету.

"Сви који су имали штете на својим виноградима препорука министарства је да се осигуравају и да користе субвенције у набавци противградних мрежа. Мислим да би људи требало да што више то користе. Јер видите толики уложени труд и рад буде однесен за пет минута", каже Александар Богићевић из Министарства пољопривреде Србије.

Министарство пољопривреде је обезбедило 450 милиона динара за нове засаде, жицу, противградну мрежу и изградњу винарија.

Винаре, који производе више од 20.000 литара вина годишње, очекује и око милион и 700 хиљада евра из Ипард програма за заснивање и садњу нових чокота и изградњу винарија.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво