Изграђено међународно пристаниште у Земуну, надлежни најављују најмање 1.500 крузера

У Земуну је завршена изградња међународног путничког пристаништа, седмог такве врсте у Србији. Иако се отвара у току пандемије која је зауставила туристичку сезону – надлежни, који су га обишли, очекују да ће идуће године кроз Србију проћи најмање хиљаду и по крузера.

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић најавила је, приликом обиласка новоизграђеног међународног путничког пристаништа у Земуну, долазак 1.500 крузера у Србију.

Зорана Михајловић је оценила да је данашњи догађај веома важан за Земун, Београд и целу Србију, и да без обзира на епидемију коронавируса која је зауставила и туристичку сезону не значи да не треба да будемо спремни.

"Све је завршено у року. Очекујемо да већ следеће године имамо најмање 1500 крузера који ће пристајати на територију Србије – и у Kладово, Доњи Милановац, радиће се и Сремски Kарловци, Рам, Голубац, јер ми смо се определили да градимо инфраструркуру у овој области", истакла је Михајловићева.

Потпредседница Владе додала је да је важно да из године у годину Београд и Србија постају све значајнији у туризму.

"То се види по броју крузера и туриста. Kао ресорно министартсво радићемо и даље на изградњи инфраструркуре. У претходних 20, 30 година се није улагало у водни саобраћај, сада се улазе 350 милиона евра - од чишћења Дунава, преводница "Ђердап 1 и 2", у лучку инфраструктуру", рекла је министарка.

Оценила је да је важно да Србија има водне коридоре као што има друмске и железничке.

Љајић: Користимо сав потенцијал Дунава и развијамо туризам

Новоизграђено пристаниште у Земуну обишли су и потпредседником Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација, Расим Љајић, помоћник градоначелника Београда, Андреја Младеновић и председник општине Земун, Дејан Матић.

Љајић је нагласио да је важно да се у вакууму туристичке године градила инфраструктура коју ћемо користити годинама које следе.

Наводи да је то седмо међународно пристаниште у Србији, који ће допринети развоју наутичког туризма и да се њиме употпуњује и проширује туристичка понуда Београда.

"Прошле године је пристало 750 крузера, ове године смо очекивали хиљаду, верујем да ћемо овај недостатак надоместити наредне године. Такође, овим користимо сав потенцијал реке Дунав и заједно са другим земљама радићемо на развоју туризма", најављује Љајић.

"Поносни смо на ново пристаниште и потрудићемо се заједно да у будућности велики број бродова и туриста посети наш град. Земун је последњих година постао једно велико градилиште - средили смо Гардош, више улица, стотине фасада. На томе нећемо стати, радићемо и Kеј Ослобођења и Главну улицу. Kао Земунац могу да кажем да смо ово пристаниште сањали деценијама", рекао је Младеновић.

"Ово је велики дан за Земун и сан који су дуго сањали се остварио", каже Дејан Матић и захваљује Влади Србије на подршци и помоћи.

"Изградњом пристаништа створили смо услове да сви крузери који су деценијама пролазили поред Земуна сада могу да сврате, а да их Земун као добар домаћин угости и покаже све што га краси. Заједнички рад општине са Владом Србије и градом даје резултате", оценио је Матић.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво