Србија троши чак пет пута више енергије од земаља ЕУ

Прошле седмице, Влада Србије је усвојила Уредбу којом се потврђује Програм финансирања активности и мера унапређења ефикасног коришћења енергије у овој години. За те намене издвојено је пола милијарде динара. Инвестиције су веома важне јер наша земља и даље троши четири-пет пута више енергије од просека Европске уније.

Енергетска заједница у свом извештају за прошлу годину наводи да је Србија управо у области енергетске ефикасности највише напредовала. С друге стране, у Србији и даље има 300.000 кућа без изолације.

Министар рударства и енергетике Александар Антић истиче да његово министарство, као и Влада Србије, енергетску ефикасност стављају на врх приоритета.

"Ми смо чак дефинисали енергетску ефикасност као нови извор енергије јер дубоко верујемо да уштедама у потрошњи енергије можемо да обезбедимо недостајуће или будуће потребе енергије за Србију", каже Антић.

Наводи да је издвојених пола милијарде динара део буџетског фонда и да ће бити искоришћене, пре свега, за финансирање пројеката у локалним самоуправама.

"Из искуства знам да су то у највећем делу школе, вртићи и домови здравља. Ми смо имали велик број пројеката и формата у којима смо радили на енергетској ефикасности. Тај буџетски фонд није једини. Морам да истакнем и пројекат рехабилитације даљинских система грејања", каже Антић. 

Истиче да је у протеклих неколико година озбиљно инвестирано у 22 топлане широм Србије, у шта је уложено 130 милиона евра.

"Ових 500 милиона динара иду преко буџетског фонда на основу конкурса на које нам се јављају локалне самоуправе, пре свега за јавне објекте", објашњава Антић.

Ради се на формирању фонда за енергетску ефикасност 

Када је у питању помоћ грађанима, министар Антић каже да је приоритет дати стручну али и финансијску подршку, како би у том сегменту направили следећи искорак.

"Ми смо у протеклом периоду остварили све планиране циљеве, али тај сегмент – да уђемо у подршку грађанима када су станови у питању – то је највећи изазов", наглашава Антић.

Накнада за енергетско унапређење је уведена, а министар Антић каже да се, уз техничку подршку Европске комисије и других партнера, ради на формирању фонда за енергетску ефикасност.

"Улога тог фонда ће пре свега бити суфинансирање и подршка грађанима за пројекте енергетске ефикасности: изолација, столарија, термо-технички сегменти зграда, али и набавка енергетски ефикасних уређаја за домаћинства", наглашава Антић.

Верује да ће фонд у свим својим сегментима бити инсталиран у току 2020. године и да ће већ 2021. бити финансирани први пројекти. 

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво