"Климатски" форум у Давосу – очекује се објава велике одлуке

Светски економски форум почео је у Швајцарској. Главна тема су климатске промене. На скупу је, након прошлогодишњег изостанка, и амерички председник Доналд Трамп. На скупу светских лидера Србију представља председник Александар Вучић, који ће учествовати на сесији "Дипломатски дијалог о Западном Балкану".

Три хиљаде политичких, економских и технолошких лидера из целог света се окупило да разговара о привреди, технологији, али пре свега о глобалном загревању, због чега је овогодишњи скуп добио неформални назив "климатски Давос".

Клаус Шваб, који је пре педесет година основао Светски економски форум, писао је уочи скупа учесницима са молбом да се посвете смањивању емисије угљен-диоксида.

Добио је одличан одзив.

Алијанса великих инвеститора, банака, пензионих, инвестиционих и хеџ фондова намерава да на скупу у Давосу обзнани своју одлуку.

Наиме, они намеравају да до 2050. године сав свој инвестициони капитал, око шест хиљада милијарди долара, преусмере у зелену индустрију и пројекте смањења емисије штетних гасова.

Шта ће рећи Трамп

Још се не зна како ће на зелену тематику реаговати председник САД Доналд Трамп, који је повукао своју земљу из Париског климатског споразума и прошле године исмевао Грету Тунберг, шведску активисткињу која указује на последице климатских промена.

"Видећемо шта ће нам Трамп рећи. Унапред се радујемо, јер је ово глобална конференција. Велики нагласак стављамо на глобална питања, а клима је кључно глобално питање у овом тренутку. Овде није само Грета Тунберг, већ много младих људи. Хтели смо да се њихов глас чује", рекао је Шваб.

Присуство председника САД мења изглед скупа

Трамп прошле године није био у Давосу, јер са демократским Конгресом није могао да се сложи око трошкова путовања, али овог пута је дошао. 

Присуство сваког америчког председника мења изглед скупа.

Прошле године обезбеђење је било опуштено, али ове године комплекс окружује пет хиљада полицајаца и неколико хиљада војника по околним шумама.

Обезбеђење ће Швајцарску коштати девет милиона франака за полицију и 32 милиона за војску.

"Важно да Србија буде добро представљена"

Србију на скупу представља председник Александар Вучић, који је рекао да је за Србију веома важно да у Давосу буде добро представљена.

Током дводневног боравка, председник Србије имаће и низ билатералних сусрета са светским званичницима, привредницима и представницима финансијских институција.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 21. јан 2020, 00:40) - anonymous [нерегистровани]

pravi razlog

Americki dolar gubi status rezervne valute u svetu i svet je pred izbacajem americkog dolara i petro-dolara. Samo se ceka momenat kad ce Arapi da prestanu da prodaju svoju naftu u dolarima to jest, nece nikome vise u svetu trebati da imaju americke dolare u rezervi. E to vam je jedini razlog zasto oni forsiraju takozvane "klimatske" promene svih ovih godina. sve je ovo zbog kraja petrodollara.

(понедељак, 20. јан 2020, 23:00) - anonymous [нерегистровани]

Kakve odluke ?

Da će amerika prestati sa teroriziranjem celog sveta i da će prekinuti sve bezbezne plovidbe ratnih brodova i aviona i da će ukinuti “alijansu “ za koju nikad i nije postojao smisao postojanja , te odluke ?

(понедељак, 20. јан 2020, 22:01) - anonymous [нерегистровани]

ddddd

Možda ja to gledam pogrešno, iz ugla provincije, ali ovaj Davos mi je nevidjena šarada i parada licemerja. Potreba elite da se eksponira svojim finansijskim mogućnostima. I to u godini kada je gorela i Amazonija i Sibir i sada Australija, što je izvesno makar delimično prouzrokovano potrebom elite za uvećavanjem kapitala na račun prirode.

(понедељак, 20. јан 2020, 21:05) - Мики М [нерегистровани]

Западни Балкан

Представља ли наш председник Западни Балкан ( читај трећа Југославија) или Србију?
Број Срба се много смањио у две Југославије а ту трећу Западни Балкан можете мачку о реп окачити јер је не желимо ни под разно.
Живела Република Србија!