Трамп: САД се повлаче из Париског споразума

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је да Сједињене Америчке Државе од данас прекидају примену свих необавезујућих елемената Париског споразума о борби против климатских промена.

Како бих испунио узвишену дужност заштите Америке и њених грађана, САД ће се повући из Париског климатског споразума, поручио је Доналд Трамп на конференцији за новинаре у Ружином врту Беле куће.

Трамп је рекао да ће од данас САД прекинути примену свих необавезујућих елемената тог споразума о борби против климатских промена, али да ће започети нове преговоре о враћању у Париски споразум или "у неку потпуно нову трансакцију по условима који су фер по САД, њихов бизнис, њихове раднике, њихов народ, њихове пореске обвезнике"

"Видећемо да ли можемо да дођемо до договора. Ако можемо да обезбедимо фер договор, то је у реду, а ако то не можемо, и то је у реду", рекао је амерички председник.

АП наводи да је Трамп навео да актуелни споразум из Париза ставља САД у "неравноправан положај" и да се због њега губе послови и смањују плате.

"Овај споразум је мање везан за климу, а више за то да друге земље њиме обезбеђују финансијску предност над САД. То се неће десити док сам ја председник", рекао је Трамп.

Додао је да он покушава да успостави "највише стандарде живљења, највише стандарде заштите животне средине".

"Ја сам изабран да представљам грађане Питсбурга, а не Париза", рекао је Трамп, мислећи под Питсбургом на тешку индустрију тог америчког града.

Претходно је Ројтерс објавио да ће повлачењем САД из Париског споразума Трамп испунити обећање које је дао током предизборне кампање, уз поруку да ће му "амерички радници бити на првом месту".

Париски споразум представља глобални договор о борби против климатских промена, који је постигнут у децембру 2015.

Циљ споразума, око којег се сагласило скоро 200 држава, јесте да делом ограничи загревање Земље ослобађањем угљен-диоксида и других гасова процесом сагоревања фосилних горива.

АП оцењује да овом одлуком Трамп подрива напоре света у борби против климатских промена. Подсећа да су САД, под бившим председником Бараком Обамом, пристале на смањење емисија угљен-диоксида и других штетних гасова са 28 одсто из 2005. на 26 одсто 2025. године, што износи око 1,6 милијарди тона.

Обама је критиковао одлуку свог наследника, али је изразио уверење да ће америчке савезне државе и компаније наставити ангажованије да раде на заштити планете, пренео је Ројтерс.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(петак, 02. јун 2017, 08:34) - anonymous [нерегистровани]

Sve je to

Biznis, jurnjava za novcem i zamlaćivanje običnih ljudi. Ali neka, nadajte se da će neko od njih da vam donese bolje sutra.

(четвртак, 01. јун 2017, 23:05) - Temudzin [нерегистровани]

Svaka cast

Tramp je uradio nesto sasvim normalno, prekinuo tu prevaru od dogovora gde su se udomile birokrate i raznorazni mesetari koji su uvaljivali svoje usluge i proizvode da se smanji zagrevanje i emisija stetnih gasova.
Ljudi, svake godineje sve toplije i zagusljivije iako su ulagane milijarde u taj projekat. Sve je to bilo bacanje para u dzepove prevaranata sa kravatama. Polovi se i dalje tope a nigde vidljivih rezultata od svih tih ulaganja.
SVAKA CAST DONALDE

(четвртак, 01. јун 2017, 22:52) - anonymous [нерегистровани]

Klimatske promjene...

...mislim da je Tramp izjavio,da su Klimatske promjene jedna velika prevara...a samo povlacenje USA iz postignutih dogovora trajace godinama,mozda i decenijama,za mandata mu USA mozda ce predstavljati kcerka ili supruga mu a poslije mandata mu,ko to zna...(Zapadni politicari i novinari im,prilicno su iznenadjeni a jutrosnji intervju Junkera,besmislen je...)

(четвртак, 01. јун 2017, 22:41) - Klimatske [нерегистровани]

promjene

Zemlja koja najvise zagadjuje vazduh svih stanovnika ove planete i koja najvise utice na klimatske promjene.

(четвртак, 01. јун 2017, 22:19) - anonymous [нерегистровани]

Pa naravno,

ocekivano i nikakovo iznenadjenje.