Власништво аеродрома "Росуље" и "Поникве" пренето на државу

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић потписала је са представницима Крушевца и Ужица уговоре о преносу власништва аеродрома "Росуље" и "Поникве" на Републику.

Зорана Михајловић је подсетила да је то већ урађено са нишким и краљевачким аеродромом и изразила очекивање да ће у саставу "Аеродрома Србије" бити и борски аеродром.

"Очекујем да буде и борски аеродром, као и да радимо нови борски аеродром", рекла је Михајловићева.

Министарка је потписала уговоре у Влади Србије са заменицом градоначелника Крушевца Весном Лазаревић и градоначелником Ужица Тихомиром Петковићем.

Истакла је да је држава наставила са праксом да се, поред улагања београдски аеродром "Никола Тесла", подижу и други аеродроми у Србији.

Подсетила је да је то учињено већ са аеродромима у Нишу и Краљеву и истакла да ће, поред данашњег преноса, то бити урађено са још неколико мањих аеродрома који ће бити у саставу "Аеродрома Србије".

"Показало се јасно да је много једноставније и много боље када под окриљем једног предузећа 'Аеродроми Србије' можемо да нађемо довољна финансијска и друга средства како бисмо могли да уложимо у мале аеродроме", нагласила је Михајловићева.

Додаје да ће држава тако омогућити локалним самоуправама да поред развијених путева и пруга могу да имају и развијене мале аеродроме који су се показали као потреба у сваком делу Србије.

Драго ми је што смо заједно са Ужицем и Крушевцем, али раније и са Нишом и Краљевом, нашли заједнички језик и што је број путника на нишком аеродорму показао да смо способни да развијемо и мале аеродроме, нагласила је Михајловићева.

"'Росуље' код Крушевца свакако чека ослобађање индустријске зоне и већ ове године смо обезбедили средства у буџету 'Аеродрома Србије' за премештање. Што се тиче аеродрома 'Поникве' код Ужице, у неколико фаза ћемо уложити најмање десет милиона евра, а по проценама и близу 20 милиона евра, како би 'Поникве' биле такође развијен аеродром, пре свега, за туризам", нагласила је Михајловићева.

Додала је да на подручују Ужица постоји озбиљан потенцијал за развој аеродрома.

Заменица градоначелника Крушевца Весна Лазаревић је рекла да тај уговор о преузимању аеродрома "Росуље" означава почетак убрзаног развоја Крушевца.

Поручила је да ће град Крушевац предузети све да се реализује данас потписани уговор и додала да ће пренос власништва аеродрома бити, после почетка градње Моравског коридора, један од најважнијих пројеката.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић истакао је да ће у наредних неколико година бити уложена значајна средства како би аеродром "Поникве" био у пуној функцији.

"Покушали смо у претходних десетак година да аеродром ставимо у пуну функцију и да пронађемо инвеститоре, али смо закључили да као мали град немамо кадрове нити финансијске капацитете да то успешно завршимо", рекао је Петковић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво