Ам Чам: Пословном окружењу у Србији стабилна тројка

Пословну климу у Србији 79 одсто чланова Америчке привредне коморе оценило је стабилном тројком, на скали од један пет - то је један од закључака истраживања које је представљено на шестој годишњој конференцији "Шесто пролазно време - откључавање реформи?". Србија је као инвестициона дестинација генерално боље оцењена од Црне Горе, Македоније, БиХ, а лошије у односу на суседне државе које су чланице ЕУ.

Компаније чланице Америчке привредне коморе (Ам Чам) приметно су оптимистичније када је реч о прогнозама сопственог раста - 73 одсто компанија очекује раст пословања, док 58 одсто планира нова запошљавања у 2019. години.

У фокусу чланова Ам Чама су институционалне реформе, унапређење владавине права, капацитета државне управе у примени прописа, ефикасност правосуђа, као и активног јавно-приватног дијалога у законодавном процесу.

Као највећи изазов за пословање оцењена је предвидљивост промене примене прописа - чак 51 одсто, док мала, средња и микро предузећа највише стрепе од непредвидљивости и високих износа фискалних и парафискалних намета и тешкоћа прибављања додатних извора финансирања. Биће боље уз Закон о накнадама, обећава држава.

"Да се све накнаде ставе под један кров, под једно место. С друге стране, хоћемо да унапредимо транспарентност и као трећи циљ, јесте транспарентност трошкова", рекла је Јелена Танасковић из Министарства финансија додајући да Министарство има нови нацрт закона који предвиђа избацивање накнаде о заштити животне средине, па се обрачунава по метру квадратном за стамбене и пословне просторе. 

Председница Америчке привредне коморе Јелена Павловић рекла је да две трећине тог удуржења чине интернационалне компаније и једна трећина домаћих, као и да је заблуда да стране компаније долазе због субвенција државе, јер ниједна чланица Ам Чама не користи субвенције.

Развој приватног сектора мера развоја Србије

Павловићева је истакла да две трећине компанија које чине Ам Чам нема ниједног запосленог на минималној плати и оценила да ће у будућности развој приватног сектора бити мера развој Србије.

Како каже, чланице Ам чам похвално оцењују успехе који су постигнути на заустављању дефицита, реформи грађевинских дозвола и радног законодавства, али да је остало још велики број реформских остао да се спроведе.

Стабилна тројка, коју је 79 одсто чланова Ам Чама доделилио пословној клими у Србији је "углавном задовољавајућа", наводи се у истраживању, а тројка је напредак и значи да је амбијент стабилан.

Као највећи изазови наведени су реформе јавних предузећа, здравства и правосуђа.

"Ја се надам да ће у области транспорта и Путева Србије, оно што се радило претходне две године, да ће се то заиста у примени видети. Ми смо кренули са реформом железница. Нема више поделе Србије по феудима по одређеним предузећима", поручила је министарка грађевина Зорана Михајловић. 

Када је у питању здравство, компаније се не жале на доприносе, за које кажу да нису високи, већ сматрају да се они неадекватно користе, док се по питању јавних предузећа замера нелојална конкуренција и неефикасност.

Приоритет – ефикасно правосуђе и унапређење владавине права

Ефикасно правосуђе и унапређење владавине права представља приоритет за 74 одсто компанија, а затим следе транспарентан и предвидив порески систем, скраћење судских процеса, реформа пореске управе, парафискала, смањење корупције.

Корупуција је, оцењују, највише присутна у административним процесима, јавним набавкама и правосуђу.

На питање шта Србија треба да уради како би побољшала привредни раст 32 одсто чланица Ам Чама сматра да држава треба да улаже у образовање, њих 31 одсто сматра да треба да дође до смањења намета на рад, док њих 16 одсто сматра да треба улагати у здравство.

Добијени резултати за Владу Србије су путоказ ка реформама - од увођења е-катастра, прикључка за електричну енергију, лакшег добијања кредита до измена финансијских закона. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво