Представљена прва српска криптовалута 

Србија је прошле године од извоза ИТ услуга зарадила 900 милиона евра, а ове године, у првом кварталу, та грана приходовала је 30 одсто више у односу на исти период лане, речено је на отварању другог "Фин тек" скупа посвећеног иновативним технологијама.

Србија џиновским корацима иде у правцу потпуне дигитализације, за шта стварамо материјалне услове, кадрове и законе који ће довести до лидерске позиције наше земље у тој области.

Донет је закон о дигиталним плаћањима у девизама. Новина је да ће од јесени бити могуће инстант плаћање ноћу, празником и викендом, а новац ће на рачуну бити видљив за свега десетак минута.

"Омогућава грађанима да директно са свог рачуна у банци дају директан налог за пренос средстава рецимо продаваца. Овај начин даје могућност плаћања без преноса средстава", каже шеф канцеларије премијера за ИТ Михајло Јовановић.

Овогодишњи "Фин тек" је у знаку британских фирми јер је Лондон још увек неприкосновени центар финансијских тржишта.

"Овај скуп је значајан не само за Србију и Британију већ и за шири регион. Сведоци смо драстичних промена у ИТ револуцији. То је велики потенцијал за сарадњу стручњака две земље. И ваша Влада чини напоре да створи законски оквир како би се та област још брже развијала", истиче заменик шефа мисије Уједињеног Краљевства у Србији Трејси Галагер. 

А на скупу је представљена и прва домаћа криптовалута под називом Ексидијум. Њоме се може за сада интерно плаћати у оквиру скупа с паритетом од 1,2 евра за један ексидијум.

"Већ смо кренули са верзијом од 2,0 која ће да буде стварно невероватна али у овој верзији је затворени еко-систем који дозвољава људима да у нашем кругу зарађују и да троше ту валуту", каже идејни творац Ексидијума Павле Љујић.

Криптовалуте су само једна од тема, па ће им се током дводневног скупа у Београду придружити и стручњаци Фешн телевизије која има своју криптовалуту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво