НБС поручује банкама: Наплаћујте само стварне трошкове

Народна банка Србије оценила је да би таксе и накнаде које банке наплаћују за обраду и вођење кредита требало ускладити са добром пословном праксом и обрачунавати у фиксном износу. У допису, упућеном ових дана банкама, каже се да би наплаћени трошкови требало да буду одраз стварних трошкова банке. Не прејудицирајући одлуку судова Народна банка препоручује да банке треба да ураде све како клијенти не би били доведени у заблуду.

Из Народне банке Србије две новине. Прва је сугестија банкама да није добра пословна пракса да банке наплаћују процентуалне накнаде за исту врсту кредита већ би то требало радити паушално. Друга новина је да ће се на јесен на сајту НБС појавити ценовник такса и накнада банака.

У удружењу Ефектива сматрају да се тиме индиректно признаје да су банке радиле несавесно јер све чешће губе судске спорове које су против њих покренули клијенти.

"Дакле, то је оно на почетку, када клијенту исплаћује кредит банка задржи обично један до два посто на име измишљених трошкова обраде кредита. Друга ставка која је проблематична је та ставка за праћење где банка годишње квартално или полугодишње у процентуалном износу на остатак главнице наплаћује процентуално провизије", каже Дејан Гавриловић из Ефективе.

Сајт Каматица годинама објављује преглед понуде банака и камата које нуде за различите врсте кредита. Кажу да грађанима заправо не недостају информације о ценама, већ знање како би рашчланили квалитет понуде. Народна банка је наложила да се чак 19 ставки предочи клијентима пре подизања кредита али клијенти изгледа нису баш најстрпљивији.

"Клијент не жели финансијску едукацију односно кредит, он не жели у ствари ни тај кредит већ оно што ће са тим кредитом да купи и управо смо ми на Каматици поједноставили то да се ту виде три наједноставније ствари. Колико ме кошта да уђем у причу? Колико ћу да плаћам месечно? Колико ћу то на крају отплате да платим?", каже Душан Узелац са сајта Каматица.

Транспарентнијем пословању се не противе ни банке које ових дана разматрају допис Народне банке Србије.

"Ја мислим да је то добро за транспарентност тржишта и за развој неке поштене конкуренције, тако да мислим да тиме добијају и потрошачи и банке и ми банкари подржавамо сваки договор који води транспарентности тржишта", наводи Бранко Грегановић, директор НЛБ банке.

Иначе банкама услед пада камата у првом тромесечју ове године пао је и приход за око 2,4 милијарде динара. У исто време повећани су приходи од различитих такси и наканада за око шест одсто као и добит.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво