За куповину ПКБ-а осам заинтересованих

На јавни позив Владе за куповину ПКБ-а стигло је осам писама. Послали су их "Ел Дахра" из Уједињених Арапских Емирата, МК група, "Индустрија меса Матијевић", једно физичко лице из Ковина. Затим и две компаније из Велике Британије и по једна из Кине и Сингапура, али су њихова писма са ознаком тајности и имена не могу да се објаве. У Влади су задовољни одзивом и најављују оглас за продају у наредних месец до месец и по дана.

ПКБ, један од највећих и најстаријих пољопривредних комбината у Србији, има преко 20 хиљада хектара обрадиве земље, преко 26 хиљада грла стоке, машине, опрему, стакленике и 1.700 запослених. Да су намерни да га преузму од државе, Влади се пријавило осам потенцијалих купаца.

"Већина њих се определила за све оно што је могуће по српским законима, од продаје имовине, капитала, стратешког партнерства. Заинтереовани су за све, тако да ћемо на основу тог и ближих разговора договорити прави модел приватизације. Очекујемо да ћемо у наредних месец, месец и по објавити прави конкурс за приватизацију ПКБ-а. Очекујем да ћемо добити власника до краја године", каже Горан Кнежевић, министар привреде. 

Да ли ће се план реализовати, каже, зависи од озбиљности купаца. Међу њима су и две велике домаће компаније.

"Рекли смо да пристајемо на било који облик приватизације, како држава одлучи. Наравно да бисмо радије 100 одсто власништва, алиа ако држава сматра да има интереса да остане као акционар, ми ћемо се прилагодити", каже Јован Пурар, директор МК групе.

"Ако би се условљавао инвеститор с останком нечега, неким број радника, одређене земље, броја крава и осталог што има ПКБ, то не би било добро, то не би била слободна трговина. Најбоље би било да се прода основни и обртни капитал, без чега се не може радити", каже Петар Матијевић, власник "Индустрије меса Матијевић".

Од Владе очекују да реално процени вредности ПКБ-а и подсећају да је претходни покушај продаје по цени од 154 милиона евра пропао јер се нико није јавио.

"ПКБ у причи вреди много, али никад није остварио добит. ПКБ је сада дужан 80 милиона евра, ако овако настави биће терет држави, а првим даном приватизације држава би скинула терет, каже Петар Матијевић.

Зато се и иде на продају, кажу у Влади, али од купца очекују да настави производњу, посебно сточарску.

Неће дозволити куповину зарад претварања пољопривредног земљишта у грађевинско.

"Постоји део грађевинског земљишта који ће бити издвојен, око моста Борча–Земун, и то неће бити предмет приватизације. Све остало пољоприврено земљиште мора бити у функцији пољопривреде и производње", каже министар Кнежевић. 

Поред домаћих комапнија, за ПКБ су заинтересовни и инвеститори из Кине, Британије, Сингапура и "Ел Дахра" из Емирата. О пожељности улагања неких од њих доста се говорило, међутим, у Влади тврде да нико неће бити фаворизован.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво