Читај ми!

Када јефтина храна постане прескупа за привреду

Криза у Украјини брине и српске сточаре. Због смањене тражње, европски вишкови се сливају у српске продавнице, што одговара потрошачима, али уништава произвођаче. Неки већ протестују и прете блокадом путева. Министарство пољопривреде тражи решење.

Иван Мирковић из села Табановићи код Шапца гаји свиње годинама, од тога живи, али сада га мучи неизвесност – коме ће и по којој цени да их прода.

"Мене кошта око 170 динара килограм, на сваком крмету губимо по 4.000-5.000. И 2007. кад смо блокирали мостове била је боље ситуација, гориво је било јефтиније, репроматеријал, а цена је била виша него сада. Ово је катастрофа, трагедија и овако више неће моћи, ја решавам да смањујем", каже Мирковић.

Сточари од Владе траже хитан откуп меса, млека и товљеника, забрану увоз млека, меса и живе стоке и измену правилника о промету и коришћењу живе стоке и меса.

Само у Мачви је, према неким проценама, око 50.000 товљеника који чекају купца.

Министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић каже да постоји део радне групе који се бави проценама потребних средстава за откуп свиња које Дирекција за робне резерве у овом тренутку може да откупи.

"Наравно, могући начин исплате – једна од метода, варијанта је и да се за откупљене товне свиње обезбеди меркантилни кукуруз", навела је министарка.

Сточари чекају конкретнију понуду.

"То су приче за телевизију, од тога нема ништа, дај боже да буде нешто, али мени требају паре", рекао је Мирковић.

Стручњаке радује вест да се од 15. марта враћају заштитне царине на увоз прасади. Али, упозоравају да се Споразум о стабилизацији и придруживању не мења без дебелог образложења.

Аграрни аналитичар Милан Простран рекао је да се убудуће морају правити дугорочни, квалитетни уговори као једино решење између произвођа и кланичара.

"Мора се више урадити и на стварању задруга које би примарно штитиле произвођаче", навео је Простран.

Да би српски фармер био продуктиван као европски, требају му и европски услови.

"Са каматним стопама чак и регресираним 7-8 одсто, ми не можемо на зелену грану са европским фармерима који уживају кредите 1-2 посто за краткорочне кредите и 0,05 за дугорочне", навео је Простран.

Србија је живела од дебелих свиња, дебелих волова и сувих шљива. Сада сточари чекају да виде за кога ће се држава заузети – за потрошаче којима ниска цена меса и млека одговара или за домаће произвођаче који прете да ће испразнити штале.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво