Повећане премије осигурања извоза

Извозници све теже наплаћују продату робу, што утиче и на повећање премије осигурања тих послова. Предузећа осигурана у Агенцији за осигурање извоза, могу да спрече штету, добијајући не само класичне финансијске податке, већ и поверљиве.

Због економске кризе, извозници све теже наплаћују продату робу. Лоше стање економија Источне Европе, на чијим тржиштима Србија зарађује сваки трећи долар, повећало је премију осигурања за 25 одсто.

У односу на прошлу годину, штета од извоза, и то само у Украјину, порасла је за 70 одсто.

У Агенцији за осигурање извоза, чије услуге користи неколико десетина предузећа, постоје подаци о дугорочном платежном понашању партнера у иностранству, али и дискретне информације.

Лидија Васић из Агенције за осигурање извоза каже да су у питању незванични подаци са тржишта као на пример како се директор понаша у приватном животу, да ли се плаћају порези и доприноси.

Агенција, која сваког дана комуницира са колегама у свету, има фонд од неколико десетина милиона евра, из којег покрива ризик.

Тако је недавно фирма "Фудленд" надокнадила штету од 100 хиљада евра, након што је партнер у Румунији банкротирао.

"Ми бисмо имали штету, али без обзира што нисмо добили пун износ ми смо искористили осигурање, јер бисмо морали да намирујемо штету преко судова", рекао је Јелена Каленић из "Фудленда".

Многе компаније, ради конкурентности, дају робу на одложено. Због високих премија и ризичног пословања у земљи, до сада то нису могле да финансирају из страних кредита. Ипак, ситуација се мења набоље.

"Тржиште је очекивало до пре три месеца премију за Србију од 8 до 9 одсто а сада се задовољавају премијом од 3 до 4 одсто. Узима се у обзир Еуролибор и ризик земље", каже гувернер Радован Јелашић.

У савременој економији и финансијама се углавном све зна, јер то омогућавају моћни рачунари који, истог тренутка, региструју сваку трансакцију било где у свету. То значи да су могућности да нешто сакријете и, самим тим повећате ризик, све мање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво