Златибор, виши порези празне хотеле?

Најављено повећење ПДВ-а на приходе од туризма не само да ће пребацити део прихода у сиву зону него ће онемогућити даље инвестирање, сматрају туристички делатници Златибора. Упозоравају и да ће у неким случајевима то значити и затварање турстичких објеката.

Ових дана туристички радници брину због најаве да ће се ПДВ за смештај у туризму повећати са осам на 20 одсто. Уверени су да тако неће порасти приходи буџету јер ће, кажу, пословање прећи у нелегалну зону.

Када се, због најављеног повећања ПДВ-а уздрма и Златибор, који је ове године већ премашио 1.200.000 регистрованих ноћења, питање је шта да очекују друге, мање посећене дестинације. Златиборци су већ извели суморни биланс.

"То би значило директно смањивање добити која је намењена за инвестирање а за оне хотеле који позитивно послују а за оне који раде на ивици рентабилтета до би значило директно затварање", сматра Арсен Ђурић, директор Туристичке организације "Златибор".

Цене на Златибору нису мењане две године, повећан је туристички промет и број гостију, оних из иностранства, чак за 30 одсто. Све то сада доводи у питање најављено повећање ПДВ-а, који би био највећи у региону, и готово двоструко већи него у чланицама ЕУ. Смањење конкурентности неминовно ће смањити и инвестиције.

"Имамо позиве људи који су много уложили и који просто не могу да поверују да је порез 'преко ноћи' могао да повећа за 150 одсто, то је додатних 12 одсто на приход, и ово ће бити јако лош сигнал који ће зауставити инвестирање", каже Тома Момировић, председник скупштине Хореса (Удружења хотелијера и ресторатера Србије).

И већ профилисани здравствени, спортски и конгресни туризам , у чије се капацитете улагало годинама, и који обезбеђују попуњеност и у вансезони, тешко би опстао уз повећање цена.

Директор хотела "Палисад" Војкан Јањић каже да се на Златибору организују највећи и најзначајнији конгреси на које долази и хиљаду људи.

"Међутим, ко ће њих убедити да, ако сутра подигнемо цене за десет одсто, не обавља своје делатности у Црној Гори, Босни или можда у Грчкој, јер ће тамо имати повољнију цену, упозорава Јањић.

Процењује се да би смањење броја запослених, а њих је око 3,5 хиљаде у туризму Златибора, било пропорционално повећању пореске стопе, а општински буџет знатно умањен.

"Најављено повећање ПДВ-а имало би сигурно карактеристике и последице елементарне непогоде за туристичке центре као што је Златибор", каже председник општине Чајетина Милан Стаматовић.

Вишемилионска улагања усмерена на развој туризма високе категорије, и планови да се у наредној деценији број посетилаца увећа петоструко, сада су на проби. Са њима и најразвијенија привредна грана општине, у којој се до сада број запослених сваке године увећавао за 10 одсто.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво