Читај ми!

Динар коначно стабилан?

Домаћа валута у понедељак ће ојачати за 1,2 одсто према евру, тако да ће званични средњи курс бити 112,5 динара за један евро. Економисти кажу да би и наредних месеци динар требало да буде стабилан.

После вишемесечног убрзаног слабљења, динар јача. Званични средњи курс у понедељак ће бити 112,5 динара за евро што је седам и по динара мање него почетком августа и готово је на мајском, предизборном нивоу.

 

У Народној банци сматрају да је курс сада на реалном нивоу, док економисти кажу да би и наредних месеци динар требало да буде стабилан. За евро ће сутра званично бити потребно динар и 40 пара мање него у петак или седам и по динара мање него деветог августа када је курс био рекордних 119 динара.

"Много је већа понуда било би за грађане боље да купују, пошто је ово најнижа вредност у последњих четири, пет месеци, али, понављам, много више продају него што купују", каже мењач Борислав Брујић.

Јачање динара није сумњиво већ очекивано, кажу у Народној банци. Мењали су прописе о обавезној резерви банака и тако ослободили око 600 милиона евра, а са тржишта повукли толико динара. Већа понуда девиза оборила им је цену, а томе је допринела и Влада.

"У правцу стабилизације динара утицао је програм субенционисања кредита од стране државе и најављена фискална консолидација која је генерисала прилив новца из иностранства. Иако је то прилив скроман, он није био присутан у првој половини године када смо имали одлив девиза кроз стране директне инвестиције и готово никакав прилив портфолио инвестиција", рекао је вицегувернер Народне банке Србије Веселин Пјешчић.

Економисти додају да је јачању динара допринело и то што је прошла неизвесност око избора и формирања Владе која је погурала курс.

Економиста Малиша Ђукић каже да, краткорочно посматрано, можемо очекивати да ће динар у односу на евро имати стабилну линију и да ће, евентуално, благо јачати имајући у виду мере и нестанак неизвесности.

"Међутим, ако посматрамо период од пола године или више уз овакав дефицит, раст инфлације у Србији у односу на инфлацију у Еврозони, и уопште раст дуга не можемо очекивати раст динара односно можемо очекивати благо слабљење динара у однусу на евро", истиче Ђукић.

Ако се прогнозе остваре и динар остане стабилан наредних неколико месеци, то би био реалан основ да се смање цене, пре свега увозне робе, која је поскупела баш због курса.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво