Читај ми!

Пуштен "Северни ток"

Дмитриј Медведев и Ангела Меркел пустили у рад гасовод "Северни ток" којим ће руски гас бити транспортован у западну Европу. Гасовод је један од највећих инфраструктурних пројеката нашег времена, каже Ангела Меркел.

Руски председник Дмитриј Медведев и немачка канцеларка Ангела Меркел пустили су у рад гасовод "Северни ток", којим се руски гас транспортује у западну Европу.

Церемонији су, осим Меркелове и Медведева, присуствовали и премијери Француске и Холандије, Франсоа Фијон и Марк Руте, као и комесар Европске уније за енергетику Гинтер Етингер, пренела је агенција АФП.

"Пуштање у рад овог гасовода је значајан догађај, који има важност за ојачавање веза између Русије и Немачке, као и између Русије и Европе. То такође представља корак напред у обезбеђењу енергетских потреба Европе", изјавио је Медведев.

Меркелова је гасовод назвала "једним од највећих инфраструктурних пројеката нашег времена" и истакла да је Русија кључни и поуздани енергетски партнер.

Тај нови гасовод омогућиће директно допремање руског гаса кроз Балтичко море у Европу, чиме ће бити избегнут транспорт преко Украјине са којом је Русија имала спор о цени гаса.

"Северни ток" је јединствени пројекат и то је нови извозни пут руског гаса у Европу. Раније је руски гас ишао у Европу само магистралним гасоводом, постављеним преко копна. Тај цевовод пролазио је преко територије Украјине и Белорусије.

Русија овим гасоводом жели да смањи зависност од Украјине и других транзитних земаља у којима се појавио проблем цена преноса гаса, што је у неким случајевима довело до потпуног прекида испоруке гаса у Европу.

Сада се први пут појавила директна линија – гасовод улази у Русији, а излази у Немачкој. Растојање између руског града Виборга и немачог Љубмина је 1.224 километара.

Северни ток ће укупно имати две линије. Капацитет сваке линије биће 27,5 милијарди кубних метара годишње. Друга линија по плану треба да буде пуштена 2012. године, рекао је у интервјуу за Глас Русије прес-секретар компаније "Норд Стрим" Јенс Милер.

Конзорцијум "Северни ток", пројекат вредан 7,4 милијарде евра, представља заједнички подухват руске државне фирме "Гаспром", немачких компанија "БАСФ" и "ЕОН", холандске компаније "Гасуин" и француске "ГДФ Суез".

број коментара 7 Пошаљи коментар
(среда, 09. нов 2011, 01:21) - anonymous [нерегистровани]

re:obavezno polje

Nisi ocigledno razumeo to sto je ne anonymous napisao :)) Zato lepo opet knjige u ruke i usput sagledas situaciju trenutnu oko toga da se stalno pokusava izbeci Ruska investicija kod nas. Kao lepse nam je sa evropom :D Mada moje misljenje je sa Rusima i Kinezima a turisticki u evropu :)) Pozdrav

(уторак, 08. нов 2011, 19:49) - Mr Andreja Aleksic Krusevac [нерегистровани]

Saradnja sa Rusijom je interes Srbije

Pustanje Juznog toka i reci Angele Merkel potvrdjuju da je saradnja sa Rusijom pre svega interes Srbije! Mnogi tzv.prozapadni politicari posle ovog dogadjaja za napade na Rusiju, gospodina Konuzina vise nemaju nikakvu argumentaciju. Ruska ekonomija je u ekspanziji i ima suficit sa svim zemljama EU. Zato prijateljski pruzenu ruku zvanicne Rusije treba prihvatiti sa postovanjem jer je, ponavljam to pre svega inreres Srbije. Najavljeni Sporazum o strateskom partnerstvu sa Rusijom je veliki korak u dobrom pravcu!

(уторак, 08. нов 2011, 16:56) - anonymous [нерегистровани]

obavezno polje

@Ej, pameti gde si
Zamolio bih vas da uzmete malo enciklopedije i istorijske spise pa procitate ponesto pre nego pricate kojesta.

Slazem se da treba da ucimo od Nemaca, kao sto je neko napisao. Ali i od Rusa, Hrvata, Engleza, Madjara, Japanaca, Albanaca...

(уторак, 08. нов 2011, 16:56) - anonymous [нерегистровани]

Sta bre da ucimo?

Pa mi smo nebeski najpametniji Narod.

(уторак, 08. нов 2011, 16:38) - anonymous [нерегистровани]

Ej, pameti gde si

Rusija i Nemačka pustiše u rad severni tok za ruski gas, a kod nas još uvek traju napadi na vlast što je ušla u aranžman sa Rusijom da gas prolazi i kroz Srbiju. Pojedini stranački prvaci neskriveno izražavaju svoje antirusko raspoloženje, pa protok gasa kroz našu zemlju nazivaju " ruskom čizmom", a neki idu čak dotle da nas plaše ruskim tenkovima. Koliko znamo iz istorije, Rusija nikada nije napala Srbiju, a tenkovi su ušli u Beograd prilikom njegovog oslobađanja od fašističkih okupacionih snaga Trećeg rajha.Ej, pameti,pameti, gde si?

(уторак, 08. нов 2011, 15:45) - anonymous [нерегистровани]

Poredjenje

Меркелова је гасовод назвала "једним од највећих инфраструктурних пројеката нашег времена" и истакла да је Русија кључни и поуздани енергетски партнер. E сад код нас је од неких оспораван Јужни ток из разних разлога, а ето Немачка као што видимо одлично сарадјује економски са Русијом по питанју енергената. Треба да учимо од Немаца.

(уторак, 08. нов 2011, 15:13) - Slavisa [нерегистровани]

Bravo

Jos nema komentara!