Читај ми!

Обуздавање цена хране

Двадесет водећих економија света постигле споразум о регулисању тржишта пољопривредних производа. Тај договор треба да спречи спекулације на тржишту. Произвођачи хране ипак страхују од нове кризе.

На састанку Групе 20 постигнут је споразум о регулисању тржишта пољопривредних производа.

Председник Француске Никола Саркози успео је да од двадесет водећих економија, на првом састанку посвећеном искључиво пољопривреди, добије подршку за мере којим би се спречиле тржишне спекулације због којих неконтролисано расту цене хране, што је био главни циљ француског председавања Групи 20.

"Тржиште које није регулисано, није тржиште, него лутрија, у којој одлучује безобзирна игра судбине, а не напоран рад, улагање и производња", сматра Саркози.

"Зато Француска жели да се финансијске регулативе прошире и на тржиште пољопривредних производа", додаје Саркози.

Француски министар пољопривреде Бруно ле Мер рекао је да се овим договором постављају темељи новог света пољопривреде.

"То су темељи пољопривреде која би била одржива, уједињена и чије ће тржиште бити регулисано. Наш договор је победа против глади у свету", каже Ле Мер.

Договор предвиђа оснивање међународног система за информисање пољопривредног тржишта. Уколико би он био коришћен како је замишљено, разменом информација о расположивој количини и ценама пољопривредних производа, смањиле би се осцилације на тржишту.

Упрокос споразуму, пољопривредници страхују од нове кризе.

"Мислимо да предложено решење није довољно. Тај договор о регулисању тржишта је минимум. То неће решити ни проблеме пољопривредника, ни потрошача који ће се и даље суочавати са осцилацијама цена", каже Мери Брил из Удружења пољопривредника "Екшн Ејд".

Пољопривредници указују да министри нису за високе цене окривили прераду пољопривредних производа у биогориво. Због тога ће се, кажу, и даље дешавати да се као у Америци две петине кукуруза прерађује у биогориво, уместо да се користи за људску исхрану или као сточна храна.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 24. јун 2011, 01:42) - ivann [нерегистровани]

Stop!

Slazem se potpuno!
Skandalozno je da se u 21.veku kda je glad nikad veca kukuruz koristi za proizvodnju bio goriva, umesto za ishranu ljudi ili stoke !!!!

(петак, 24. јун 2011, 00:14) - anonymous [нерегистровани]

Dogovori

Seli da se dogovore a ono cene jos vise skocile. Onog trenutka kada ceo svet izbaci Americki dolar, cene ce se stabilizovati i pasti.
Amerikanci stampaju dolar ko toaletni papir. Sve dok su Americke kolonije u novopecenim demokraijama pod Dolarom i Evrom kao "rezervnom" valutom cene ce vrtoglavo rasti. Proizvodjaci hrane znaju da dolar propada, da se nekontrolisano stampa i naravno kao takvom mu vrednost opada. To se radi i sa Evrom, ali ne u takvom obimu. Ukoliko Grcka, Spanija, Portugal, pa cak i Italija primoraju Evropsku centralnu banku da ostampa nekoliko triliona Evra i pomogne im, eto i Evra ka propasti.
Zapad izlaza nema. Bez proizvodnje i prave industije, zapadu nema spasa.

Treba da pocnu da uce Kineski, sto pre to bolje.