Како напунити државну касу

Један од начина да се напуни каса је обухватнија наплата пореза, а посебно на имовину. Годину дана у том послу у 16 општина на на југу Србије помаже развојни програм Европског прогреса, финансиран средствима Уније и Владе Швајцарске. Први резулати су видљиви - број обвезника је порастао за трећину.

Алексиначка пореска управа за годину дана богатија је за 1.600 нових обвезника, што је за ту општину прави напредак.

Чедомир Ракић, заменик председника општине Алексинац се нада да ће се то одразити на у овој години са 3,4 на четири одсто укупног прилива, што се тиче пореза на имовину.

"То ће у парама изности око шест милиона динара. Оно што је битно је што ће тај новац бити уложен у инфраструктуру, у примарну здравствену заштиту, у школске објекте, спортско-рекреативне центре", каже Ракић.

А то не би могли сами. Развојни програм Европски прогрес помогао је Алексинцу, али и још 15 општина у Србији, како финасијски тако и саветодавно, да пореска управа буде ефикаснија и да грађани пријаве имовину.

"Осам пројеката који су завршена као резулатат имају више од 8.000 ново-регистрованих пореских обвезника што представља повећање од 30 одсто, а регистровано су 23.000 нових објеката. Очекивани приход од пореза у ових осам општина износи преко 15 милиона динара", каже менаџер пројектно-оперативног центра у Србији.

Транспарентост је кључна како би се подигла свест грађана о важности плаћања пореза али и да знају где се њихов новац троши.

"Наш порески систем је прилично компликован, начин обрачуна је често неразумљив и онима који се много више разумеју у саме порезе, тако да је грађаниам најједсноставније објаснити и помоћи им да плате своје пореске обавезе и то је најважније у овом тренутку", каже Милица Бисић, порески стручњак. 

Како би лакше измирили своје обавезе, Алексинчани су увели и порески калкулатор на сајту општине. Стручњаци указују, да би такав пример могла да следи и пореска управа и другде.

"То је одлично, једна од ствари која би могла да се направи на сајту Пореске управе је калкулатор различитих пореза или каматни калкулатор, тако да једноставно када хоће да плате своју обавезу не наилазе на толико административних и других препрека да на крају помисле зашто ја ово радим", каже Мисићева.

Процењује се да ће у 16 општина порез на имовину почети да плаћа нових 10.000 обвезника, што је додатни годишњи приход и до 35 милиона динара, више него довољно за нове вртиће, школе, путеве.

Остали аутори: Милица Пујкиловић и Лидија Георгијев
број коментара 6 Пошаљи коментар
(понедељак, 07. мар 2016, 13:03) - Патриот [нерегистровани]

Немогућа мисија!

Каса је постала крава музара, коју једино народ храни а сви остали само музу.Зашто се политичке партије финасирају из буџета? Па нам стално ничу све новије и новије странке, а за изборе им се исто тако помаже и тако их народ плаћа да га лажу. Нека чланови партије издржавају своје партије а не цео народ. То би исто било као када бих ја тражио од целог села да издржава моју породицу а ја да ходам около и лажем народ а он да ме издржава... Све живо се накачило на тај јадни буџет и политичке странке и невладине организације и Курта и Мурта, па да га штампарија новца пуни неби могла да постигне да га напуни колико га сви брзо празне.

(понедељак, 07. мар 2016, 13:01) - Милица [нерегистровани]

Ми и наше 'елите'

Врло просто:

1. Да пореска инспекција ради и након 16 часова, па и викендом, јер тада нико не издаје фискалне рачуне.
2. Да се уведе прогресиван порез на имовину. Не може неко да плаћа исто порез на један стан и порез на 20. непродатих станова. Порез треба да расте прогресивно, за сваки стан у власништву. То ће натерати и предузимаче који су станове изградили да спусте цене станова, јер им се неће исплатити да држе тренутне, нереално високе цене. Боље је да новац циркулише у привреди и да ствара нову вредност него да буде заробљен у квадратима.

(понедељак, 07. мар 2016, 12:54) - Патриот [нерегистровани]

Тешко!

"Како напунити државну касу?"
>>До сада се та каса пунила пражњењем џепова народа, па када нам их испразне и од оног што нам је бедно преостало, не знам одакле ће онда да пуне "државну касу" (читај џепове политичара, који су без дна). На све се плаћа порез, једино се још нису сетили да уведу порез на живот, па ко не плати губи и то право. Политичари се оптужују за пљачке а нико никога не хапси. Не каже наш народ узалуд: "Врана врани очи не вади!" Сви су исти... Пошто су народ већ ојадили нека сада краду једни од других, јер се може узети једино тамо где има, а код народа нема више шта да се узме.

(понедељак, 07. мар 2016, 10:33) - anonymous [нерегистровани]

јавна предузећа

Ни привреда, ни грађани, ништа не може да напуни довољно буџет који систематски урушавају јавна предузећа са својим великим платама и још већим губицима

(понедељак, 07. мар 2016, 10:30) - anonymous [нерегистровани]

jednostavno resenje

Vrlo jednostavno: prestanite da je praznite kroz privatne dzepove.

(понедељак, 07. мар 2016, 09:50) - anonymous [нерегистровани]

Predlog

Normalno bi bilo da se ta drzavna kasa puni od privrede. No, kako kod nas u dogledno vreme nema nista od toga, onda se razvijaju tehnike uterivanja poreza i to od gradjana. Kad nista drugo nije ostalo,a drzava ne sme da uvede progresivni porez onda se bavimo ovakvim temama.