Читај ми!

Руски гас за енергетску стабилност

Српски и руски министри енергетике потписали споразум о испорукама природног гаса из Русије, који ће допринети енергетској стабилности Србије. Споразум је знак да ће Србија бити енергетски безбедна у гасној привреди, каже министарка Зорана Михајловић. Постоје перспективе за повећање робне размене две земље, рекао руски министар Александар Новак.

Представници влада Русије и Србије потписали су у Београду споразум о испорукама природног гаса Србији, који ће допринети енергетској стабилности Србије и омогућити сигурност испоруке тог енергента у наредној деценији.

Споразум су у Влади Србије, у присуству премијера Ивице Дачића, потписали министарка енергетике, развоја и заштите животне средине у Влади Србије Зорана Михајловић и министар енергетике у Влади Руске Федерације Александар Новак.

Споразум предвиђа годишњу испоруку од пет милијарди кубика гаса Србији до 2021. године, а могао би, како се процењује, да допринесе да се с почетка наредне године цена гаса са 470 долара за 1.000 метара кубних спусти на 420 долара.

Министарка Михајловић је рекла да је данашњи споразум знак да ће Србија бити енергетски безбедна у гасној привреди и да ће имати довољно гаса у будућности. Михајловићева је додала да је споразум кровни на 10 година, а да следе годишњи споразуми о количинама и ценама између "Србијагаса" и "Гаспрома".

Она је, такође истакла да ће пројекат Јужни ток добити статус националног пројекта и да очекује да ускоро буду решена процедурална питања.

Министарка је указала на велики значај инвестиција у српску енергетику, не само за тај сектор, већ и за цео приевредни развој земље.

Руски министар Новак је рекао да споразум предвиђа испоруку пет милијарди кубика гаса годишње. "Пред нама је задатак унапређења сарадње у области нафте, гаса, електричне енергије, аграра, културе и других области, рекао је Новак и нагласио да постоје перспективе за повећање робне размене две земље.

"Обим руских инвестиција у економију и привреду Србије биће милијарду долара", додао је Новак.

Ускоро стратешки споразум Србије и Русије

Премијер Дачић је рекао да ће споразум обезбедити дугорочну испоруку гаса Србији и тиме у наредној деценији обезбедити стабилност у испоруци тог енергента.

Дачић је нагласио да очекује ускоро и потписивање стратешког споразума Србије и Русије, чији ће део бити данас потписани споразум о гасу.

"Наш циљ је да то стратешко партенерство буде операционализовано активностима Владе Србије, јер је неопходно да иначе неспорно историјско пријатељство и блискост две земље и народа буду преточени у сарадњу у свим сегментима друштва", рекао је Дачић.

Премијер је закључио да ће споразум о испоруци руског гаса бити још један корак у учвршћивању односа Србије и Русије.

Дачић је рекао да се у наредном пероду очекује реализација више заједничких пројеката тако да је све спремно да следећег месеца буде отворена ревитализована рафинерија нафте у Панчеву.

"Очекујемо и званично је најављено да у децембру почну радови на изградњи гасовода Јужни ток у Руској федерацији", подсетио је председник Владе Србије и изразио наду да ће тај нафтовод ускоро почети да се гради у Србији, што је веома важан пројекат за Србију и инвестиција вредна нешто мање од две милијарде евра.

Премијер је рекао да се ускоро очекује договор о руском кредиту за стабилизацију буџета Србије као и кредиту за српске железнице. Према његовим речима, за реализацију таквих инвестиција битно је да руске банке буду присутне у Србији, што би била адекватна подршка повећању обима робне размене две земље.

Дачић је указао да постоје велике могућности за повећање извоза из Србије, посебно пољопривредних производа, на руско тржиште. Он је додао да се очекује завршетак договора за учешће руских компанија у стратешком партнерству за Железару Смедерево, као и куповину других предузећа, као што је фабрика вагона.

број коментара 23 Пошаљи коментар
(недеља, 14. окт 2012, 07:52) - Bosko [нерегистровани]

Uci u savez sa Rusijom

Srbija-Rusija ne treba nam Unija.Mi treba da se potpuno okrenemo Rusima i da prekinemo sve pregovore o ulasku u Evropsku Uniju.Mi smo oduvek bili prirodni saveznici braci Rusima i oni nama i tako je to oduvek bilo a iz zapadne Evrope uvek su nam stizali samo ultimatumi i okupacija.

(недеља, 14. окт 2012, 00:12) - Vladimir [нерегистровани]

Odgovor na pitanje

U svakom sistemu roba ima svoju cenu. A u kapitalizmu , bespogovorno - r e a l n u.I tako treba .
Doduše ,u najvišoj fazi razvoja kapitalizma (u kojoj živimo) postoji i besplatna roba ...a to je - sir. Onaj u mišolovci.

(субота, 13. окт 2012, 23:25) - Nikola [нерегистровани]

tako je to

U Nemacku stize direktno kroz more a nas reketiraju susedne EU drzave i buduce Nato clanice.Tako ce nam biti sa svima biznis partnerima sa kojima bi da se ujedinimo.Pa sad razmislimo zdravim razumom

(субота, 13. окт 2012, 23:23) - anonymous [нерегистровани]

Pitanje Vladimiru.

Dali samo u kapitalizmu roba ima cenu.

(субота, 13. окт 2012, 23:15) - Vladimir [нерегистровани]

za - "ne razumem"

"Za gas ćemo morati da platimo..." ...Stvarno , neobično - trebalo bi, verovatno, da nam ga daju besplatno (kao što i mi našu robu koju izvozimo u Rusiju - dajemo besplatno , jel'da ?). Zivimo u kapitalizmu(za koji ste se,pretpostavljam , zalagali) a Rusija je takodje kapitalistička zemlja (za šta su se svi zalagali, pre svega naši prijatelji sa Zapada)) a u tom sistemu svaka roba ima svoju cenu. Kod nas je ruski gas skuplji nego u Nemačkoj zato što se u cenu "debelo" ugradjuju tranzitne države , a osim toga mi kupujemo hiljadu puta manje gasa nego Nemačka pa , po svim pravilima kapitalističkog i tržišnog poslovanja - cena ne može biti ista. Šta je tu sporno ? 

(субота, 13. окт 2012, 20:24) - anonymous [нерегистровани]

A cena?

Da li je istina da je u Nemackoj isti gas iz Rusije duplo jeftiniji?Imajuci u vidu da smo mi geografski blizi Rusiji nego Nemacka,ja se pitam kakva je to "ljubav"?

(субота, 13. окт 2012, 19:32) - koki [нерегистровани]

Ne razumem

zasto smo toliko odusevljeni ovim sporazumom. Za gas cemo morati da platimo, a Rusi mogu da nam zavrnu gas kad god pozele. Samo obican ugovor.

(субота, 13. окт 2012, 19:22) - Dejan [нерегистровани]

do poslednjeg

Stabilnost...Mislite li o tome što se sa centralnim grejanjem smrzavamo a grejanje plaćamo cele godine...

(субота, 13. окт 2012, 13:57) - Ludi [нерегистровани]

Milojko

Super odradjeno...svaka cast sto ste nam obezbedili gas za duzi period...

(субота, 13. окт 2012, 13:54) - Simeun [нерегистровани]

...

Mislim da je ovo pravi potez! Svaka cast novoj vladi sto zna i radi kako treba svoj posao!