Читај ми!

Калановићева: Сузбити сиву економију

Сива економија у Србији на нивоу од око 40 одсто, каже министарка регионалног развоја и локалне самоуправе Верица Калановић. Највише оних који раде на црно у области малих предузећа и предузетника, каже Калановићева.

На трибини "Сива економија, социјално-економски проблем у Србији" министарка регионалног развоја и локалне самоуправе Верица Калановић изјавила је да је, према подацима којима располаже, сива економија у Србији на нивоу од око 40 одсто.

Калановићева је најавила да ће ускоро бити представљен нови законски предлог по којем ће запленом робе на 45 дана бити санкционисани они који из сиве економије не пређу у легалне токове до 2013. године, а уколико то не учине ни у року од 45 дана роба ће им бити трајно заплењена.

Говорећи о нивоу сиве економије у Србији, на трибини "Сива економија, социјално-економски проблем у Србији", она је рекла да неки помињу податак о учешћу већем од 50 одсто, али да се она са тиме не би сложила и да је према подацима којима располаже сива економија на нивоу од око 40 одсто.

"У Швајцарској је сива економија на нивоу од око 8,1 одсто, у САД 6,7 одсто, а у земљама у суседству, на пример Словенији између 20 и 22 одсто", навела је Калановићева.

Она је истакла да је за сузбијање те појаве неопходан сет различитих мера - олакшање пословања и оштрија контрола.

Министарка је рекла да није сигурна да само смањење пореза и доприноса може да доведе до значајног смањења сиве економије односно да до тога не може довести једна изоловна мера.

Као пример навела је одлуку о смањењу пореза и доприноса из маја 2011. године која је требало да доведе до тога да се радници из сиве зоне преведу у легалне токове.

"Неких резултата јесте било, дошли смо до цифре од 10.000 радника", додала је Калановићева и истакла да и упркос драстичном смањењу пореза и доприноса није било значајног смањења сиве економије.

Она је изразила очекивање да ће се нова влада озбиљније позабавити реформом инспекцијског система будући да постоји велики број инспекција, а мали број извршилаца.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 18. сеп 2012, 14:29) - DRAGAN [нерегистровани]

Kafane

Kad ste dobili fiskalni u kaficu ili restoranu? Ja u 80% slucajeva nisam dobio.
Probajte da nadjete bilo kog majstora koji ne radi na crno. Da li znate nekog ko je renovirao stan na "belo". Kada bi hteli za 30 dana bi sve pohvatali.