Излазност, три листе изнад цензуса, убедљив резултат СНС-а – шта је најјачи утисак на изборима

Члан Управног одбора "Ипсос Стратеџик маркетинга" Срђан Богосављевић, директор "Цесида" Иво Чоловић и директор "Фактор плуса" Владимир Пејић говорили су за РТС о променама које избори доносе Србији, могућности одржавања ванредних парламентарних избора, као и о најјачим утисцима које је на њих оставио изборни процес.

Срђан Богосављевић, члан Управног одбора "Ипсос Стратеџик маркетинга", каже да му је најјачи утисак на изборима "наставак досадности у нашем избором процесу".

"Кампања је била релативно досадна, никакве озбиљне неизвесности није било", оценио је Богосављевић гостујући у емисији Око.

Додаје да коначни резултати неће много одступати и да неће моћи да промене састав парламента.

Богосављевић верује да би врх СНС-а више волео да има опозицију која има пристојнију подршку.

"Излазност је много већа него што су многи најављивали", каже Богосављевић.

Чоловић: Први пут се не зна ко ће у парламенту бити опозиција

Директор "Цесида" Иво Чоловић наводи да му је највећи утисак на изборима чињеница да ће бити само три листе у парламенту и да се први пут не зна ко ће у парламенту бити опозиција.

"Имам утисак да је парламент и раније имао сличних проблема. Постојао је бојкот парламента и у претходном сазиву. Имам утисак да ће се са овим наставити. Могуће је да ћемо имати знатно мање занимљиве дуеле него раније", сматра Чоловић.

Пејић: Ванпарламентарна опозиција на много вишем нивоу

И директор "Фактор плуса" Владимир Пејић истиче да му је највећи утисак мали број странака које су ушле у парламент, али ипак напомиње да нема неког превеликог утиска, јер сматра да резултати одсликавају стање у бирачком телу и политичком животу.

"Да смо имали онај стари цензус од пет одсто, вероватно бисмо имали само две листе", каже Пејић, али напомиње да би се у том случају опозиција другачије понашала у погледу могућности за удруживање.

Упитан ко ће бити опозиција, каже да верује да ће Дачић остати у Влади и да он Вучићу не треба као опозиција, док за Шапића није сигуран.

Истиче да ће постојати ванпарламентарна опозиција, на много вишем нивоу него она у парламенту.

Што се тиче излазности, Пејић сматра да би било поштено да је пре избора речено који су то критеријуми и резултати који би значили да је бојкот успешан. "Исто се односи и на власт: шта је то што сматрају да је потпуно легитимно", указује Пејић.

Хоће ли бити ванредних избора

Саговорници су се осврнули и на могућност одржавања ванредних парламентарних избора у наредне четири године.

Чоловић каже да то не би било изненађење уколико се посматрају трендови у последњих 30 година.

С друге стране, Пејић не верује да ће бити ванредних парламентарних избора, осим ако не буде неких великих догађаја, пре свега нешто везано за Косово и Метохију.

Богосављевић каже да је врло могуће да они буду одржани, али не под притиском опозиције, већ пре свега под притиском могућих догађаја везаних за евентуалне референдуме и председничке изборе, за које је Вучић најавио да се неће кандидовати.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво