Да ли је све спремно за излазак на биралишта

Председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић рекао је за РТС да су сви бирачки одобри формирани у сталном и проширеном саставу. У претходним месецима су извршене обуке свих чланова бирачких одобра у сталном саставу. Биће обебеђене маске за све бираче на дан избора, указао је Димитријевић.

Србија у недељу бира представнике највише законодавне власти у држави. 

Гостујући у Дневнику РТС-а, Владимир Димитријевић рекао је да су припреме у пуном јеку, јуче су коодинатори РИК-а развезли материјал, у пратњи полиције с обзиром да се носе гласачки листићи и сав остали материјал из бирачких спискова.

"Свуда и у свим окрузима предати су радним телима и они ће током дана дистрибуирати одборима, након тога се врши уређење бирачког места и спремно дочекујемо недељу", рекао је Димитријевић.

Према његовим речима, сви бирачки одобри су формирани у сталном и проширеном саставу. У претходним месецима су извршене обуке свих чланова бирачких одобра у сталном саставу.

"Све је уподобљено у складу са општим актима и биће заступљени представници свих листа који учествују у изборном поступку", рекао је Димитријевић.

Говорећи о томе како ће изгледати галсање у условима коронавируса, Димитријевић каже да је Влада донела одговарајући закључак којим су свим бирачким одборима, као и бирачима на дан избора препоручене одређене мере заштите.

"Држава је муњевито реаговала и за све чланове бирачких одобора биће обезебеђене мере заштите, маски, рукавица, сами бирачи не морају да имају маску али је пожељно да је носе. Биће обебеђене маске за све бираче тог дана", указао је Димитријевић.

Гласање ће се обавити и на КиМ. Говорећи о гласању у иностранству, где су 42 бирачка места, Димитријевић каже да се врши у складу са упутством, тамо су организовани бирачки одбори у сталном саставу, на појединим бирачким местима имамо представнике или подносиоца изборних листа.

Позив за гласање проистиче из јединственог бирачког списка 

Уколико неко није донео позив за гласање, Димитријевић каже да позив за гласање проистиче из јединственог бирачког списка.

Прописали смо да се позив за гласање упућује како за изборе за народне посланике, тако и за јединице локалне самоуправе, односно АП Војводину.

"Дакле, дшава се, имате три позива за гласање, и дешавало се да људи имају различите бројеве уписаних у бирачки списак. Значи само да је одређено лице изабрало друго место гласања, па неће бити на том, али сам позив није услов да би бирач могао да гласа а инофрмацију може да добије у својој општини о бирачком месту. Важно је да има личну карту или пасош", указао је Димитријевић.

Прелиминарми резултати ће бити објављени током ноћи, а рок за објављiвање коначних резултата је четвртак, уколико се не понавља гласање на поједиим местима.

Рок за формирање Скупштине тече након објављивања коначних резултата, рок је 30 дана, за то време РИК изадаје уверења о избору народним посланицима.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво