Јавни бележници примају захтеве за оверу потписа бирача

Јавни бележници Србије почеће од данас да примају захтеве за спровођење овере потписа бирача, у складу са Законом о јавном бележништву, као и у складу са законима о избору народних посланика и о локалним изборима.

У овом тренутку у Србији постоји 198 јавнобележничких канцеларија, које су већ определиле 540 стручних лица, овлашћених за оверу потписа за изборне листе за предстојеће парламентарне, покрајинске и локалне изборе, наводи се у саопштењу Јавнобележничке коморе Србије. 

Јавни бележници спроводиће оверу потписа бирача за предстојеће изборе у складу са Одлуком Извршног одбора ЈКС из фебруара 2016. године, као и Одлуком Извршног одбора од 24. фебруара 2020. године, према којима су политичке странке које подносе захтев за оверу потписа бирача за подржавање изборних листа дужне да канцеларији јавног бележника поднесу писмени захтев ради обављања службене радње ван јавнобележничке канцеларије. 

Захтев мора да садржи тачно означено место и датум обављања овере потписа. Такође, просторије у којима ће се обављати овера потписа морају да испуњавају минимум услова како би се обезбедило законито и квалитетно обављање ове службене радње.

Место где се обавља овера мора бити на територији службеног седишта јавног бележника, односно на подручју основног суда за које је именован јавни бележник. 

Јавни бележник који прима те захтеве, заводиће их хронолошки, и тачно назначити и датум и време примљеног захтева. Јавни бележници ће, такође, хронолошки, у складу са примљеним захтевима, излазити на терен. 

Према одлуци Министарства правде, јавном бележнику припада накнада од 50 динара, укључујући ПДВ, по потпису бирача који подржи изборну листу за народне посланике, изборну листу за покрајинске посланике и изборну листу за градске и општинске одборнике.

"Нема никаквих додатних трошкова код јавних бележника за политичке странке и покрете који поднесу захтев за оверу потписа бирача, јер јавни бележник нема право да наплаћује накнаду других трошкова при овери потписа за кандидовање на изборима, попут рада ван радног времена, теренског рада или дневница", наводи се у саопштењу.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво