Читај ми!

Судар возова у Грчкој, погинуле најмање 43 особе, 130 повређено – железничари у четвртак у штрајку

Најмање 43 особе су погинуле, а 130 је повређено када се путнички воз са више од 350 људи сударио са теретним возом, нешто пре поноћи, у Темпију, у централној Грчкој, у близини града Ларисе, саопштила је грчка ватрогасна служба. Спасилачке екипе су и даље на терену и претражују вагоне, јер се страхује да у композицији и даље има повређених и страдалих. Премијер Киријакос Мицотакис прогласио је тродневну жалост у читавој земљи. Министар транспорта поднео оставку, ухапшен шеф железничке станице у Лариси. Истрага о судару возова у току.

Тренутак судара два воза

Грчки јавни сервис ЕРТ објавио је снимак сигурносних камера, на којем се види тренутак судара два воза.

Демонстранти се сукобили са полицијом

Испред седишта Хеленске железнице у Атини око хиљаду демонстраната који су протестовали због судара возова сукобило се са полицијом. Тамо су разбили прозоре Железнице.

Они су марширали и ка тргу Синтагма, где су такође просторије железнице, и поново се сукобили са полицијом, која је употребила и сузавац.

Начелник ортопедије: Два пацијента у критичном стању

Сви повређени су у стабилном стању, осим два пацијента који су у веома критичном стању и њихов живот је у опасности, каже начелник ортопедије у Лариси.

Наводи да је у тој болници примљено 50 пацијената просечне старости 25 година и да је већина повређених у шоку.

У четвртак штрајк железничара

Панхеленска железничка федерација најавила је да ће сутра одржати штрајк.

У писму од 7. фебруара железнички синдикат указао је на бројне проблеме у грчкој железници, а у којем су навели да "све док се не предузму заштитне мере на радним местима и безбедан рад и саобраћај возова, незгодама неће бити краја".

Тада су навели да су несреће свакодневне појаве и да се не предузимају никакве суштинске мере како би се побољшала инфраструктура и рад, да се не проверавају укључене агенције и да се не тражи одговорност.

"Као и претходне Владе, и садашња има друге приоритете, а не безбедно кретање грађана. Сигурност доживљавају као трошак. Министарство проналази новац за разне уговоре, али да се коначно заврши железничка инфраструктура и безбедни саобраћајни системи НЕ!", наводи се у писму од 7. фебруара.

Спасиоци који су први дошли на место судара возова у Темпију у Грчкој кажу да су затекли шокантне слике.

"То је најгора мисија у којој сам икада био. Било је много деце. Осећали смо се као да извлачимо своју децу", рекао је Јанис Ксантопулос, члан грчког спасилачког тима у Лариси.

Председник грчких железничара Костас Генидунијас каже да на релацији Атина-Солун не раде ни семафори, ни показивачи, ни контрола саобраћаја и да се све ради ручно.

"Ако би функционисало, машиновође би виделе црвени сигнал и возови би се зауставили на 500 метара један од другог", истакао је Генидунијас истичући да су радници више пута због тога протестовали.

Грчки министар инфраструктуре и транспорта Костас Караманлис поднео је оставку.

У саопштењу је навео да оставку подноси јер је то најмање што може да учини како би одао почаст жртвама.

Дачић: Саучешће шефу грчке дипломатије

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић упутио је министру иностраних послова Грчке Никосу Дендијасу изразе најдубљег саучешћа поводом губитка људских живота услед тешке железничке несреће која се догодила у близини Ларисе.

"У име Министарства спољних послова Републике Србије и у своје име, упућујем најискреније саучешће Вама и братском грчком народу због губитка људских живота услед тешке железничке несреће која се догодила у близини Ларисе. Молим Вас да изразе искреног саучешћа и саосећања пренесете породицама настрадалих, уз најбоље жеље за брз опоравак повређених", навео је Дачић.

"Иако је у овом тренутку тешко пронаћи одговарајуће речи које би пружиле утеху породицама настрадалих, уверавам Вас да Република Србија дели тугу и бол са грчким народом, спремна да, у духу традиционално пријатељских односа, пружи потребну помоћ и подршку. Примите, Ваша екселенцијо, изразе мог дубоког поштовања", додаје се у поруци.

Опширније Краће

Мицотакис на месту несреће: Учинићемо све да се овако нешто не понови

Премијер Грчке Кирјакос Мицотакис стигао је на место железничке несреће у Темпију.

Поручио је да ће власти учинити све да се тако нешто никада не понови.

"Данас су наше мисли пре свега са родбином жртава. Наша дужност је да лечимо повређене, да идентификујемо тела. Али ту сам и да вам гарантујем да ћемо открити узроке ове трагедије и учинићемо све што је у нашој моћи да се нешто овакво више никада не понови", рекао је Мицотакис.

Опширније Краће

Извештај новинарке Радио Београда Мајде Шимунец (12.00)

Ухапшен шеф железничке станице у Лариси

Полиција у Грчкој ухапсила је шефа железничке станице у Лариси након што је дошло до судара теретног и путничког воза у којем су, према последњим подацима, погинуле 42 особе.

Шеф станице, за кога сматрају да сноси највећу одговорност за несрећу, извинио се током саслушања у тужилаштву 

Према незваничним информацијама, осумњичени се терети за кривично дело нарушавање безбедности саобраћаја које је проузроковало смрт.

За ово дело предвиђене су казне од 10 година до доживотног затвора.

Опширније Краће

Расте број страдалих у Грчкој, погинуле 42 особе

Према најновијим подацима, најмање 42 особе су погинуле, а 130 је повређено када се путнички воз са више од 350 људи сударио са теретним возом, нешто пре поноћи, у Темпију, у централној Грчкој, у близини града Ларисе, саопштила је грчка ватрогасна служба.

"Шездесет шест повређених је хоспитализовано, од којих је шест на интензивној нези", рекао је званичник ватрогасаца.

Спасилачке екипе су и даље на терену и претражују вагоне, јер се страхује да у композицији и даље има повређених и страдалих.

Премијер Киријакос Мицотакис је раније данас прогласио тродневну жалост у читавој земљи. 

Опширније Краће

Истрага о судару возова у току

Надлежни спроводе хитну истрагу како је дошло до ове трагедије. Према њиховим изјавама, у питању је чеони судар путничког и теретног воза који су ишли у различитим правцима.

За сада не постоји објашњење како су се возови нашли на истим шинама, с обзиром на то да је пруга од Солуна до Атине двосмерна.

"Шта је довело до несреће у којој су се два воза, од којих је један ишао у правцу Ларисе, а други у правцу Солуна, сударила, показаће истрага", саопштили су надлежни.

По налогу тужиоца Врховног суда Исидороса Догијакоса, надзор над целокупном прелиминарном истрагом о трагедији поверен је шефу Апелационог тужилаштва у Лариси Стаматису Даскалопулосу.

Опширније Краће

Проглашена тродневна жалост у Грчкој

Премијер Киријакос Мицотакис прогласио је тродневну националну жалост у читавој земљи од 1. до 3. марта 2023. године.

Заставе су спуштене на пола копља на свим јавним зградама, а обустављене су све планиране прославе.

Опширније Краће
Амбасадор Душан Спасојевић рекао је за РТС да нема података да има повређених или погинулих српских држављана у судару возова у Грчкој.

Председник Србије Александар Вучић упутио је грчком премијеру Киријакосу Мицотакису саучешће и изразио спремност да пружи помоћ, након трагичне железничке несреће у Грчкој.

"Изражавам саучешће премијеру Мицотакису и грчком народу након трагичне железничке несреће која је однела много живота. Речи пружају мало утехе у овом тешком времену, али ми тугујемо с вама и солидаришемо се са грчким народом, спремни да пружимо сваку помоћ", написао је Вучић на Твитеру

Међуградски путнички воз који је саобраћао из Атине за Солун сударио се великом брзином са теретним возом испред града Ларисе у централној Грчкој, рекао је гувернер Тесалије.

Најмање 38 особа је погинуло, а 130 је повређено.

"Шездесет шест повређених је хоспитализовано, од којих је шест на интензивној нези", рекао је званичник ватрогасаца.

До несреће је дошло када је путнички воз изашао из тунела. Удар је изазвао пожар у великом броју путничких вагона, при чему су изгорели многи путници који су хитно превезени у болнице.

"Чули смо велики прасак, било је то 10 кошмарних секунди. Превртали смо се у вагону док нисмо пали на бок... онда је настала паника, пуцали су каблови свуда, ватра је била моментална, док смо се превртали били смо спаљени, ватра је била и десно и лево", рекао је Стергиос Миненис, 28-годишњи путник.

Регионални гувернер Тесалије Константинос Агорастос рекао је за грчку државну телевизију да је цео предњи део путничког воза разорен и додао су се возови сударили на истом колосеку.

"Возови су ишли великом брзином, а машиновође нису знале да им се други воз приближава", рекао је Агорастос.

Портпарол владе Јанис Иконому истакао је да је приоритет тражење и проналажење несталих људи у вагонима, лечење повређених, и пружање психолошке подршке рођацима жртава за шта су задужени психолози који иду у Ларису.  

Евакуисано 250 путника 

У акцији спасавање учествује 150 ватрогасаца са 70 возила и 30 медицинских возила. Око 250 путника аутобусима је безбедно пребачено у Солун.

"Евакуација путника је у току у веома тешким условима с обзиром на озбиљност судара два воза. Проживљавамо трагедију. Извлачимо људе живе, повређене... има мртвих", рекао је портпарол ватрогасне бригаде Василис Вартакијанис.

Један путник рекао је државној телевизији ЕРТ да је успео да изађе из вагона, након што је кофером разбио прозор воза.

"У вагону је настала паника, људи су вриштали", рекао је за ТВ Скај младић који је евакуисан.

"Било је као земљотрес", рекао је Ангелос Цијамурас, још један путник, за ЕРТ.

Емитер Скаја је приказао снимке вагона који су искочили из шина, тешко оштећених са поломљеним прозорима и густим облацима дима, као и крхотине разбацане преко пута. Спасиоци су виђени како носе лампе у вагонима тражећи заробљене путнике.

"Евакуација путника је у току у веома тешким условима с обзиром на тежину судара два воза", рекао је портпарол ватрогасне бригаде Василис Вартакогијанис у телевизијском обраћању.

У току потрага за преживелима 

У среду у раним јутарњим сатима, снимци државне телевизије ЕРТ показују како спасиоци уз помоћ лампи претражују олупину и околна поља у потрази за преживелима.

"Проживљавамо трагедију. Извлачимо људе живе, повређене... има мртвих. Бићемо овде целу ноћ, док не завршимо, док не нађемо последњу особу", рекао је за ЕРТ волонтер спасилац.

Локални медији су известили да је око 350 људи путовало путничким возом, који је кренуо из Атине око 19.30. Ватрогасна бригада је саопштила да је обавештена о несрећи у уторак нешто пре поноћи. Теретни воз је ишао од Солуна до Ларисе.

Tродневна жалост у Грчкој 

Премијер Киријакос Мицотакис прогласио је тродневну националну жалост у читавој земљи од 1. до 3. марта 2023. године.

Заставе су спуштене на пола копља на свим јавним зградама, а обустављене су све планиране прославе.

Истрага о судару возова у току

Надлежни спроводе хитну истрагу како је дошло до ове трагедије. Према њиховим изјавама, у питању је чеони судар путничког и теретног воза који су ишли у различитим правцима.

За сада не постоји објашњење како су се возови нашли на истим шинама, с обзиром на то да је пруга од Солуна до Атине двосмерна.

"Шта је довело до несреће у којој су се два воза, од којих је један ишао у правцу Ларисе, а други у правцу Солуна, сударили, показаће истрага", саопштили су надлежни.

По налогу тужиоца Врховног суда Исидороса Догијакоса, надзор над целокупном прелиминарном истрагом о трагедији поверен је шефу Апелационог тужилаштва у Лариси Стаматису Даскалопулосу.

Најсмртоноснија железничка несрећа у последњих неколико деценија  

Ово је најсмртоноснија железничка несрећа од 1972. године, када је 19 људи погинуло пошто су се два воза директно сударила испред Ларисе.

Застарели железнички систем у Грчкој треба да се модернизује, са много возова који путују на једном колосеку, а системи сигнализације и аутоматске контроле тек треба да буду инсталирани у многим областима.

Грчка је продала железничког оператера "Trainose" италијанској компанији "Ferrovie dello Stato Italiane" 2017. године као део свог међународног програма помоћи, очекујући да ће стотине милиона евра бити уложено у железничку инфраструктуру у наредним годинама.

Како се наводи на сајту италијанске компаније, она је главни пружалац железничког превоза путника и терета у Грчкој и саобраћа на 342 путничке и комерцијалне руте дневно.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво