Читај ми!

Десеторо ухапшено због напада на Илиџи, медаље освојене упркос инциденту

Због напада на родитеље младих фудбалера из Београда на Илиџи, до сада је ухапшено десет особа. Турнир је данас настављен без инцидената. Два тима из Србије освојила су медаље. Јуче се догодио још један, одвојени инцидент, када су млади играчи из Сплита скандирали "Убиј, убиј Србина". Њихов тим је искључен са такмичења.

Хулигани су синоћ након утакмице ушли у хол и напали сузавцем групу родитеља младих фудбалера из Београда. У покушају да им отму заставу, на којој ћирилицом пише "Звездара", једна особа је задобила и повреде ножем, али јој је помоћ брзо указана и нема тежих повреда.

"Један од родитеља је убоден ножем, на срећу без тежих повреда. Отпуштен је у хотел. Захваљујемо свима који су се јавили да понуде било какву помоћ... Деца су безбедна, полиција је у хотелу, нема никакве тензије, настављен је турнир. Остаћемо да завршимо турнир због деце", изјавио је синоћ секретар Фудбалског клуба Звездара Иван Стојимировић.

Портпарол Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево Мирза Хаџиабдић рекао је данас пре подне за РТРС да су до тог тренутка ухапшена четворица младића: Е. Б. (19), А. Т. (27), Х. Д. (28) и Е. Х. (23). Сви су са подручја Кантона Сарајево.

Поред тога, министар унутрашњих послова овог кантона Адмир Катица рекао је да се за још неколико особа трага и да очекује да ће они бити лишени слободе.

Амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић рекао је да његово искуство говори да постоје "квазиструктуре спремне да ураде тако нешто".

"Стање рањеног је добро. Он је синоћ, након интервенције лекара, отпуштен из болнице, отишао је у хотел да буде са својом децом. У питању је, дакле, један од родитеља. Има две убодне ране, једна у ногу, друга у леђа. Због јакне није убод у леђа био толико јак. Ипак, човек је у шоку", навео је Ђорђевић.

Истакао је и да ће полиција бити уз децу на свим путним правцима када се буду кретали ка Србији.

Градоначелница Сарајева Бењамина Карић је синоћ обишла госте из Србије и том приликом рекла да је сигурна да ће нападачи одговарати за учињено. "Дајмо шансу спорту и пријатељству између наших градова и људи", додала је Карићева.

И министар без портфеља задужен за област дијаспоре Ђорђе Милићевић осудио је напад наводећи да је он плод директне антисрпске кампање и стварања атмосфере линча према Србима у БиХ.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић затражио је од надлежних органа Босне и Херцеговине да казне починиоце и оценио да је напад директна последица антисрпске кампање.

"Жалим због инцидента који се догодио у Сарајеву када су нападнути родитељи и дјеца из Србије која су учествовала на међународном турниру. Сматрам да до оваквих инцидената не би требало да долази, поготово не на дечијим спортским манифестацијама. Позивам надлежне да што прије пронађу починиоце и најоштрије их казне. Овакав и сваки други вид насиља не смије и неће бити толерисан", поручио је председник Републике Српске Милорад Додик.

Един Форто, премијер Кантона Сарајево, поручује да је Сарајево отворен град и да ће такав и остати.

Турнир је данас настављен без даљих инцидената. Играчи Фудбалског клуба Звездара од јутрос су одиграли две утакмице и обе победили, а на трибинама био је и родитељ једног од младића којем је синоћ након убода указана медицинска помоћ.

Јуче се догодио још један, одвојени инцидент, када су млади играчи из Сплита скандирали "Убиј, убиј Србина". Њихов тим је искључен са такмичења. 

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво