Читај ми!

Злочин без казне, породица Зец добија спомен-плочу у Загребу

Поводом 31. годишњице убиства породице Зец, Град Загреб ће на месту убиства код Адолфовца на Сљемену, поставити спомен-плочу као подсећање на почињени злочин – најавио је градонацелник тог града Томислав Томашевић. Михајла, Марију и њихову дванаестогодишњу ћерку, убили су припадници специјалне јединице хрватске полиције, који за тај злочин до данас нису осуђени.

Венци и руже за српску породицу Зец, тридесет једну годину након убиства. Загребачки месар Михајло Зец убијен је на прагу своје куће на Трешњевци. Његова супруга Марија и кћерка Александра ликвидиране су на Сљемену, а њихова тела затрпана смећем. Томислав Томашевић први је градоначелник Загреба који одаје пошту породици Зец, другу годину заредом.

"Сматрам да је и те како битно обележавати ову тужну годишњицу од стране највиших дужности ка државе и града. Желим позвати све актере друштва, све суграђане, суграђанке, да градимо заједно друштво и град толеранције, друштво и град где нема никакве дискриминације по било којој основи, друштво и град једнаких како се овакве мрачне епизоде из наше прошлости никада више не би поновиле", рекао је градоначелник Загреба Томислав Томашевић.

Антифашистичка лига Хрватске и Народно вијеће залажу се за постављање трајног спомен-облежја породици Зец за чије убиство никад нико није одговарао.

"Све што се након тога догодило, изазвало је мук и тишину свих, и оних који су као припадници српског народа могли осетити угрожено, али и оних који су осудили убојство детета и његових родитеља, али то нису имали снаге рећи изван своја четири зида", каже Маша Самарџија из Антифашистичке лиге Хрватске.

На значај иницијативе о подизању спомен-плоче указују и представници Срба у Хрватској.

"Чињеница да град Загреб жели обележити страдање једне српске породице за време ратних година деведесетих у Хрватској је изнимно значајно како за припаднике српске заједнице, како за град Загреб и државу Хрватску тако и за укупне односе између Загреба и Београда и целе наше регије јер показује пример који није чест, и пример којим бисмо заправо сви требало ићи. Показује како се заправо поштује страдање цивила неовисно од тога да ли су српске, хрватске или друге националности", истакао је Предсеник српског народног вијећа Милорад Пуповац.

У удружењу Веритас у Београду, верују у правду пред судом почињени злочин и у ширу подршку за постављање спомен-обележја.

"Иза тога не стоје најјаче странке ХДЗ, не стоје социјалисти који су у континуитету јаки, нису се удостојили да било шта ураде за ту породицу која је постала персонификација страдања недужних људи због националне припадности. Ја бих више волео да су убице њихове осуђене, него да се постави једно обележје на Сљемену. Понављам, и то је добар знак, само бих волео да иза тога стоји шире друштво, више јаких политичких странака и више невладиних организација", напоменуо је Саво Штрбац из Веритаса.

Злочин, за који до данас нико није одговарао, преживели су Душан и Гордана Зец, који су се сакрили у кући. Децу је потом њихова бака одвела у касарну ЈНА, одакле су евакуисани у Бањалуку где и данас живе.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво