Читај ми!

Црна Гора: Споразум који је објавио ДФ има седам тачака – прва је да ДПС не учествује у Влади

У предлогу споразума који је доставио Демократски фронт наводи се да би циљеви остали борба против корупције и организованог криминала и онемогућавање било каквог повратка ДПС-а на власт. Споразум има седам тачака и 11 потписника.

Један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић саопштио је да је парламентарна већина од избора из 2020. године потписала споразум и да ће формирати нову Владу Црне Горе.

У предлогу споразума наводи се да су циљеви следећи:

1. Елиминација сваке могућности повратка ДПС-а на власт у било којој форми и наставак демонтаже бившег режима.

2. Влада и парламентарна већина као апсолутни приоритет у фокус свога рада ставиће борбу против корупције и организованог криминала на свим нивоима.

3. Влада и скупштинска већина спровешће изборну реформу и обавити све реформе за ванредне парламентарне изборе у што краћем року.

4. Влада ће интензивирати економске реформе у циљу унапређења животног стандарда становништва и свој политички фокус усмерити доминантно на социо-економске теме.

5. Заједнички приступ решавању питања избора Судског савјета, чланова Уставног суда и Врховног државног тужиоца и око ових питања покренути интензивни дијалог са парламентарном опозицијом у циљу стварања што ширег консензуса.

6. Влада остаје максимално посвећена европским интеграцијама, регионалној сарадњи као и поштовању свих међународних преузетих обавеза.

7. Влада и парламентарна већина изражавају спремност да ставе мораторијум на сва идентитетска питања која деле друштво или око којих у овом тренутку није могуће постићи шири друштвени консензус закључно са парламентарним изборима.

Састанак представника странака "старе" већине одржан је непосредно уочи ванредне седнице Скупштине Црне Горе на чијем је дневном реду иницијатива за смену председнице Данијеле Ђуровић. На седници је усвојен само дневни ред, а онда је проглашена пауза до даљег.

Ђуровићева је на конференцији за новинаре, на питање да ли ће поднети оставку или ће се гласати о њеној смени, рекла да су све могућности отворене.