Читај ми!

Црногорски парламент изгласао неповерење влади Дритана Абазовића

Посланици скупштине у Подгорици изгласали су ноћас неповерење влади Дритана Абазовића. Против Абазовићеве владе гласали су посланици ДПС-а, Демократа, Праве Црне Горе, СДП-а, СД-а, Бошњачке странке и ДУЕ.

Након 12 сати расправе Скупштина Црне Горе изгласала је касно ноћас већином гласова неповерење влади Дритана Абазовића, на иницијативу ДПС-а Мила Ђукановића и још четири партије.

У гласању је учествовао 51 посланик од укупно 80, 50 је гласало за неповерење, један је био против.

За неповерење влади осим ДПС-а, СДП-а, ДУА, СД-а, гласали су и посланици Демократске и Праве Црне Горе.

Посланици коалиције Црно на бијело и Социјалистичке народне партије су пре гласања напустили салу.

"Мислим да су многе ствари јасније, честитам нову коалицију Алексе Бечића и Мила Ђукановића, надам се да ће брзо договорити нови Владу", рекао је Абазовић у првој изјави након што је у парламенту изгласано неповерење његовој Влади.

Он је на прес-конференцији у Скупштини Црне Горе рекао да је досадашња влада спремна да изврши примопредају, преноси портал РТЦГ.

"Ово је најинклузивнија Влада која је постојала, никакав реваншистички однос није имали ни према коме. Волео бих да свака наредна буде таква", истакао је Абазовић.

Поручио је да му је жао што организовани криминал и даље користи пипке да и даље уредује политичке односе.

"Поносан сам на све што смо урадили за сто дана. Бићемо упамћени као Влада која је најкраће трајала. Учинићемо све да се Влада која се састави након избора поведе Црну Гору у ЕУ", рекао је Абазовић.

Додао је да УРА неће учествовати у Влади ако се она формира пре избора.

"То је став и СНП-а како сам схватио. Доста смо седели за столом, направили смо две Владе, логично је да неко други преузме иницијативу. Нека Бечић, Ђукановић и Шеховић направе нову већину", рекао је Абазовић.

Додао је да је привилегија бити опозиција "оваквом ДПС-у".

Завршно обраћање 

У завршном обраћању уочи гласања о неповерењу Абазовић је рекао да треба имати у виду да је потписивање Темељног уговора са СПЦ главни разлог за покретање неповерења његовој влади.

Рекао је да очекује да ће ускоро бити конституисана нова влада, а ако се, казао је то, не деси, држава ће бити гурнута у озбиљну нестабилнност.

"Желим да тумачим ово као допринос помирењу, а не као неку негативност. Црна Гора уз доста мука прелази неке нивое демократије – 30. августа 2020. је освојена слобода, сад нека мања острва слободе, и то је битно", рекао је Абазовић.

Чињеница је, како је рекао, да победу вечерас односи ДПС уз помоћ неких опозиционих снага, које "од вечерас то можда нису".

"Ово је само једна од битака и сви ћемо се ускоро сусрести, да се суочимо са судом грађана. Верујем да ДПС тада више неће формирати ниједну владу. Да људи који су унутар владе, а раде за одређене структуре у циљу дестабилизације, или унутар нове парламентарне већине а раде исто, више неће имати ту прилику", рекао је Абазовић, чија влада до избора нове остаје у техничком мандату.

Истакао је да је сигуран да ће неки у наредном периоду завршити политичку каријеру, што ће, како је оценио, бити веома благотворно.

"Мислим да ће то означити нови почетак за целу Црну Гору", казао је Абазовић. 

Представник предлагача иницијативе за обарање владе Данијел Живковић је тврдио да Темељни уговор није разлог за обарање Абазовићеве владе.

За искључивог кривца за иницијативу означио је Абазовића због, како је рекао, погрешних потеза и запостављања европског пута Црне Горе.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво