Читај ми!

Абазовић: Ја сам премијер који доноси тешке одлуке, нема већине без Уре

Председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић поручио је да је он премијер који доноси тешке одлуке, као и да ће тако бити и ако остане на челу Владе у Подгорици.

На конференцији за штампу после Самита "Отворени Балкан" да прокоментарише вести из Подгорице да је договорена нова већина за Владу и на питање да ли остаје премијер, Абазовић је рекао да ако буде и даље председник Владе да ће, као и до сада, доносити тешке одлуке.

"Тачно је све што се десило у претходном периоду и потписивање Темељног уговора мислим да је и то важна ствар за укупно помирење у региону, прво у Црној Гори, али мислим да то има и шири регионални контекст. Идемо даље", поручио је Абазовић.

"Ја сам премијер који доноси тешке одлуке. Ја нисам дошао да доносим одлуке које су лаке и поносам сам на то и за 100 дана донето је много тешких одлука и уколико будем и даље премијер и даље ћу доносити тешке одлуке, али које ће водити ка овоме што имамо данас, а то је да мењамо перспективу и оно што је лице и наличје онога што је Западни Балкан", додао је Абазовић.

Указао је да је добро ако има довољну већину да остане премијер, а ако је не буде било наставиће да своју визију и политику афирмише са друге позиције, као и опозиције.

"Треба да будемо поносни на оно што је наша оставштина и што ће други користити, а ми смо дали допринос да се те ствари остваре", закључио је Абазовић.

Албански премијер Еди Рама додао је да Абазовић прети да обори рекорд премијера који је толико пута преживео изгласавање о неповерењу.

"Што више времена буде пролазило људи ће да жале што су га избацивали, јер лакше би га се отарасили да то нису радили", поручио је Рама.

Абазовић: Без Уре нема нове парламентарне већине

Абазовић је рекао и да без Уре нема нове парламентарне већине, те да су спремни за фер договоре и преговоре.

Приметио је да се данас постигнути споразум не разликује од оног понуђеног 19. августа, када је изгласано неповерење његовој влади јер Демократе нису хтеле да га потпишу.

Истакао је да, што се њега тиче, принципијелно у том ставу Демократа не види ништа спорно.

"Не желимо да као неки други личне анимозитете стављамо на прво место, али да ако неко мисли да треба да буде смењена и председница Скупштине (Данијела Ђуровић из СНП), која није из Уре, и да се обезглаве институције Црне Горе, а да онда позивамо на ресетовање односа, то је стварно крајње политички лицемерно и на такве ствари не треба пристати", рекао је црногорски премијер у техничком мандату.

Он каже да би било логично да нову владу формира онај ко је срушио актуелну и додао да "онај ко хоће са ДПС-ом, срећно му било".

Уверен је да је за смену његове владе направљен договор Демократа са ДПС-ом Мила Ђукановића.

"Направљен је договор, али ако неко тај договор не може да испоштује до краја, то је његов проблем, то није проблем Уре. Наравно да под тим мислим на Демократе, па они су гласали за рушење ове владе", рекао је Абазовић.

Сматра и да су напади на њега и опструкције његове владе почели пет дана по њеном формирању и искључиво су, каже, везани за обрачун са организованим криминалом и корупцијом.

"Жао ми је ДПС-а, али шта да радимо, рука правде мора да функционише", јасан је Абазовић.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво