Читај ми!

Кривокапићев гамбит, смена Абазовића или пророчанство Мила Ђукановића

Да ли ће премијер Здравко Кривокапић сменити свог заменика или ће први потпредседник Дритан Абазовић срушити његову владу? Хоће ли Црна Гора остати и без председника Скупштине Алексе Бечића? Одговори се очекују 3. и 4. фебруара за када су заказане седнице Скупштине Црне Горе. Грађани, незадовољни најавама Дритана Абазовића о формирању мањинске владе, неколико дана протестују у више градова.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић прогнозирао је својевремено да ће Влада која га је скинула са власти после 30 година, трајати до јануара. Трајаће бар до 3. фебруара, али шта ће бити до седнице Скупштине на којој најпре треба да се гласа о смени Абазовића, то нико не зна.

Говорећи о предлогу мањинске владе, Дритан Абазовић је хтео најпре да разговара са Демократским фронтом. Али, Фронт изгледа неће са њим о влади.

"Уколико се нађе на дневном реду иницијатива о смени Дритана коју је иницирао Здравко Кривокапић, ДФ ће гласати за његову смену и гласаће да се та иницијатива уврсти у дневни ред, јер смо и раније гласали за интерпелације о раду министара. Верујемо да би се на тај начин створили предуслови да се релаксира политичка ситуација, али свакако сматрамо да ни Кривокапић не може остати на позицији премијера јер је најодговорнији за ово што се дешава", истиче Милан Кнежевић из Демократског фронта.

Кнежевић, ипак, сумња да ће Кривокапићева иницијатива за смену Абазовића успети, јер можда неће бити кворума.

ДФ је кренуо у разговоре са странкама које још чине власт. За РТС Кнежевић потврђује да је Андрија Мандић причао са председником Демоса Миодрагом Лекићем.

Дан после гласања за смену Абазовића, ако до тога дође, гласаће се о иницијативи Абазовића и још 31 посланика за смену владе Кривокапића.

Да ли ће имати још 10 посланика, неопходних за смену и да ли ће посланици странке Мила Ђукановића подржати Дританову мањинску владу? Због тога је синоћ испред Телевизије Црна Гора било протеста.

Осим издаје воље грађана, Дритана за издају оптужује и премијер Здравко Кривокапић: за њега је формирање мањинске Владе издаја изборне воље грађана.

"Ја господина Кривокапића, то што сам обећа то сам испунио, и никад га нећу издати. Ако он мисли да ћу ја њега слепо да подржавам у свему, онда мислим да је погрешно схватио моје поверење. Био бих лицемер и непоштен према било коме, па и према вама да кажем да ћу вас подржавати у свему и свачему. Можда звучи арогантно, али да није било мог предлога под Острог, господин Кривокапић никад не би био премијер Црне Горе", рекао је Дритан Абазовић, потпредседник Владе Црне Горе и лидер Грађанског покрета УРА.

За премијера Црне Горе једина легитимна опција за решење кризе су избори. На гостовање Абазовића, кабинет Здравка Кривокапића реагује саопштењем.

"Више је него очигледно да ће нова заједничка активност коалиције ДПС-УРА бити удружени бојкот ванредне седнице Скупштине, коју је иницирала Влада, а на којој ће се расправљати о два изразито важна институционална питања", наводи Кривокапић.

Има и оних који тврде да ће кризу решавати страни фактори.

Случајно или не, заменик помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију Габријел Ескобар долази 1. фебруара у Црну Гору, два дана пре седнице парламента те земље.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво