Читај ми!

Макрон у првој посети Хрватској, Загреб очекује подршку и 12 француских борбених авиона

Председник Француске Емануел Макрон допутовао је у Хрватску, у прву званичну посету једног шефа француске државе Хрватској. Загреб очекује подршку за улазак у Шенгенску зону, али и потписивање уговора о куповини 12 француских борбених авиона.

Емануел Макрон је вечерас стигао у у Загреб, где га је на аеродрому у име Владе Хрватске дочекао министар спољних и европских послова Гордан Грлић Радман.

Уз јаке мере безбедности председник Макрон се упутио на радну вечеру са хрватским премијером Андрејом Пленковићем и ужим кругом министара. На дневном реду су разговори о глобалним и регионалним питањима.

"Драго нам је угостити Емануела Макрона, који који борави у првој службеној посети Хрватској. Желимо оснажити партнерство Хрватске и Француске те створити предуслове за повећање економске сарадње и трговинске размене. Хрватска цени подршку Француске на путу према Шенгену и Еврозони", написао је Пленковић на Твитеру уз фотографије са Макроном.

Пленковић је истакао и да вечерас са Макроном разговара о стању на југоистоку Европе, стратешком компасу Европске уније, миграцијама и заштити границе Европе, као и сарадњи у енергетици и заједничким напорима у борби против климатских промена.

У четвртак са Милановићем на Пантовчаку 

Хрватски председник Зоран Милановић примиће свог француског колегу у четвртак ујутро на Пантовчаку уз све државне почасти, а пре одласка у Банске дворе Макрон ће, како пишу хрватски медији - на сопствену иницијативу, положити венац код Споменика домовини.

Макронова посета Хрватској дешава се уочи француског преузимања шестомесечног председања Савету Европске уније, а очекује се да ће се пре него што Словенија првог јануара препусти палицу Француској, покренути правни поступак за доношење формалне одлуке о уласку Хрватске у Шенгенску зону, док би коначна одлука могла бити донета до јуна 2022.

Пленковић је у понедељак рекао да Хрватска има подршку Француске по том питању и најавио да ће она бити у садржају Споразума о стратешком партнерству који ће француски председник и хрватски премијер потписати у четвртак.

Француска и Хрватска већ имају склопљено стратешко партнерство, али ће оно новим уговором бити проширено и продубљено на низ нових подручја. То ће бити оквир за додатно јачање односа с том земљом, рекли су из хрватске владе.

Очекује се и подршка Париза за улазак Хрватске у Еврозону, а Пленковић је раније рекао да се нада да ће се тај циљ остварити до 2023. године.

Са Макроном стижу и борбени авиони

Са Макроном је у Загреб, између осталих, стигла и француска министара одбране Флоранс Парли која која ће у четвртак у Банским дворима са хрватским колегом Мариом Баножићем потписати 999 милиона евра вредан уговор којим Хрватска од Француске купује 12 половних вишенаменских борбених авиона "рафал".

Хрватска од Француске купује десет једноседа и два двоседа који ће бити исплаћени у пет рата од 2022. до 2026. године.

Француска генција АФП описала је куповину авиона као највеће наоружавање Хрватске након рата и стицања независности.

Министар Марио Баножић је рекао да је реч о авионима потпуно компатибилнима НАТО стандардима који ће Хрватској бити довољни наредних 30 и више година. 

Хрватска је друга земља Европске уније, након Грчке, која купује "рафале", а француска понуда изабрана је у конкуренцији америчке, шведске и израелске.

Саме "рафале" грађани Загреба видеће већ у четвртак након потписивања уговора. Планирано је да два авиона надлете најпре Горњи град и Нови Загреб, а онда и сам центра Загреба и загребачки Доњи град.

Хрватска је уз Мађарску била једна од две земље Европске уније које Макрон до сада није посетио од почетка свог петогодишњег председничког мандата започетог у мају 2017. године.

Председник Француске ће после Хрватске боравити у Италији где ће разговарати са тамошњим званичницима, а у Ватикану ће га примити папа Фрања.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво