Читај ми!

Северна Македонија и Запад, спасавање редова Заева

Холандија, Француска и Немачка у акцији "спасавања" политичке каријере македонског премијера Зорана Заева. Дан уочи гласања о поверењу влади, власт и опозиција тврде да имају већину у Собрању.

Северна Македонија и Запад, спасавање редова Заева Северна Македонија и Запад, спасавање редова Заева

Читав низ високих западних званичника, укључујући Емануела Макрона, холандског премијера Марка Рутеа, уз помињање Ангеле Меркел, покушава да заустави пад владе Зорана Заева, дан уочи гласања о поверењу његовом кабинету. Заев одложио оставку. Децембарски "прозор" за евроинтеграције кључни аргумент Запада.

Македонски премијер Зоран Заев одложио је оставку на место шефа владе и владајуће партије у Северној Македонији, дан уочи гласања о поверењу које је, после успеха на локалним изборима, иницирао опозициони ВМРО-ДПМНЕ.

"О мојим оставкама се не расправља нити одлучује само из разлога што сам, када сам их објавио 31. октобра увече, потврдио да остајем овде да помогнем да се одржи скупштинска већина", навео је Заев.

Македонски премијер се од тренутка када је најавио оставку није појављивао у медијима, што је опозицији, осокољеној победом на локалним изборима, отворило врата озбиљне политичке иницијативе, која је, на концу, резултирала заказивањем седнице Собрања и гласању о поверењу влади.

Политичку кризу, коју је најавом оставке изазвао сам Заев, први је покушао да ублажи француски председник Емануел Макрон, писмом амбасадорима Француске у земљама ЕУ да "интензивно лобирају за почетак преговора Северне Македоније и Албаније".

Макрон је, како наводи Албаниан пост, амбасадорима предочио два кључна датума - 14. децембар када ће Северна Македонија и Бугарска наводно решити отворена питања, те 31. децембар када преговори Брисела са Скопљем и Тираном треба да почну.

Иницијативу француског председника, наводно, подржала је и Ангела Меркел, али за сада нема коментара из Софије, која је последњих година преузела улогу главног кочничара на македонском путу ка Европској унији.

На Макронову иницијативу, одмах, надовезао се холандски премијер Марк Руте, који је после састанка са македонским премијером "одшкринуо" децембарски прозор евроинтеграција.

"Процес неће бити кредибилан уколико Европска комисија не буде признала напредак Албаније и Сверне Македоније", наводи се у саопштењу после састанка Заева и Рутеа.

Четвртак - дан одлуке или заплета

Македонски парламент ће у четвртак расправљати о поверењу влади Зорана Заева, при чему и власт и опозиција тврде да имају контролу над Собрањем.

Владајућа коалиција и даље рачуна на 62 од укупно 120 посланика уз чију је помоћ и формирала владу. После пораза на локалним изборима, опозиција тврди да има подршку 61 посланика.

Простом рачуницом, састав парламента је за неколико дана "проширен" за три посланика, па остаје нејасно која ће од опција после сутрашњег судара однети превагу.

Такође, остаје неизвесно какве ће последице имати евентуално изгласавање неповерења влади Зорана Заева, јер обе стране, како се чини, немају претеране амбиције да изађу на ванредне изборе.

"Током пандемије и енергетске кризе није време за изборе, али нам треба нова влада", рекао је лидер Алтернативе Африм Гаши.

Стога је прилично јасно да ће ВМРО-ДПМНЕ покушати да истовремено смени владу Зорана Заева и добије мандат за састав нове владе, пошто лидер те странке Христијан Мицкоски тврди да има подршку 61 посланика у Собрању.

"Заев се гребе за још два, три дана на власти", рекао је високи функционер ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски.

Владајуће социјал-демократе "убедиле" су Заева да одложи оставку, објашњавајући овакав потез потребом да се не угрозе европске интеграције, те омогући успешно деловање у условима пандемије и енергетске кризе.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво