Читај ми!

Северна Македонија, пада ли влада

Опозициона ВМРО-ДПМНЕ поднела је захтев за гласање о поверењу влади Зорана Заева, тврдећи да има подршку 61 од укупно 120 посланика у Собрању. Нећемо им дозволити да упропасте државу, написао је Заев, не помињући оставку коју је најавио пре недељу дана. Обрачун у Собрању најављен je за крај седмице.

Северна Македонија, пада ли влада Северна Македонија, пада ли влада

Македонски премијер Зоран Заев, недељу дана пошто је најавио оставку на место шефа Владе и социјалдемократа, није објаснио које ће кораке предузети у будућности, најављујући, истовремено, да Северну Македонији неће предати у руке странкама "које желе да је упропасте".

Због пусте жеље да преузму власт спремни су да суноврате државу, а да народ страда... Испред њих, као бедем стоји већина наших грађана и наших посланика", написао је Заев на Фејсбуку, свега неколико часова пошто је опозициони ВМРО-ДПМНЕ покренуо процес гласања о поверењу влади.

Недељу дана после локалних избора на којима су кључни коалициони партнери у влади, СДСМ Зорана Заева и Демократска унија за интеграције Алија Ахметија, поражене на локалним изборима, још увек није јасно како ће исход гласања утицати на састав владе у Скопљу.

Лидер ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски је у петак саопштио да његова струја, у којој се налазе Левица и неколико мањих албанских партија, има подршку 61 посланика у парламенту, што је СДСМ оштро демантовао.

До локалних избора, СДСМ је имао танку већину у Собрању, односно подршку 62 посланика, али се ситуација у међувремену променила па је ВМРО-ДПМНЕ објавио да је, сада, већина на страни опозиције.

Албански медији у Северној Македонији су, међутим, јавили да се предомислио један од потписника листе коју је Мицкоски славодобитно објавио у петак, па остаје нејасно какав је истински однос снага у парламенту.

"Уколико би се у овом тренутку гласало о поверењу влади, очекивао бих 61 глас против... Преговори су у току и очекујем да ће иницијативу за опозив владе потписати више од 61 посланика", рекао је потпредседник ВМРО-ДПМНЕ Николоски.

"Заев је забринут једино за сопствену фотељу, а не будућност државе", тврди ВМРО-ДПМНЕ.

До пре недељу дана, владајућа коалиција се надала да би Зоран Заев могао да се предомисли и настави да води коалицију, што је одлазећи македонски премијер одбио.

Заев је, истовремено, одбацио и могућност расписивања ванредних парламентарних избора у чему га је снажно подржао други велики губитник локалних избора – лидер ДУИ Али Ахмети.

"Ни грађани, ни држава немају потребу за одржавањем ванредних избора", рекао је министар спољних послова Бујар Османи телевизији Алсат-М, наводећи да је Заев подношењем оставке поставио "етички стандард у региону".

За СДСМ забрињавајућа је чињеница да, према истраживањима јавног мњења, ВМРО-ДПМНЕ има предност, први пут у последње четири године.

Једина ствар око које се власт и опозиција слажу је да Северну Македонију, као и остатак света, очекује економска и енергетска криза, те наставак борбе против пандемије коронавируса. До почетка преговора са ЕУ, Македонију дели и решавање прилично бесмисленог спора са Бугарском.

Реторика из Софије, која жестоко инсистира на тврдњама да македонски језик постоји од 1944. године, те да су македонски национални хероји, укључујући Гоце Делчева, у ствари били Бугари, додатно је пооштрена после оставке Зорана Заева.

"Не можемо да не будемо забринути због поделе ВМРО-ДПМНЕ, јер се они залажу за раскидање договора и задржавање натписа на којима се описујемо као бугарски окупатори", рекао је некадашњи заменик премијера Бугарске Красимир Каракачанов.

Бугарска и Македонија су 2017. године потписале Уговор о пријатељству, добросуседским односима и сарадњи, који Скопље сматра јединим предусловом за почетак преговора са ЕУ. Бугарска је једина земља која блокира почетак преговора Скопља са Европском унијом.

Да ли ће Бугарска остати једина препрека Македонији пред почетак преговора са ЕУ зависиће у великој мери од развоја ситуације у Скопљу.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара