Читај ми!

Нови потреси на Криту, урушила се Црква Светог Николе - поред клизишта опасност прети и од цунамија

Земљотрес јачине 6,3 јединице по Рихтеровој скали погодио је грчко острво Крит. Уследио је нешто слабији потрес, а затим су се активирала клизишта. Урушена Црква Светог Николе на истоку острва.

Земљотрес се осетио широм Крита и других егејских острва, а становници Ираклиона поново су у страху од урушавања изашли на улице.

Недуго након јаког потреса од 6,3 јединице Рихтера, уследио је други земљотрес јачине четири јединице, након чега су се покренула клизишта.

Према првим извештајима, срушила се Црква Светог Николе у месту Ксирокампос на истоку Крита, а штета је пријављена и на другим објектима у тој области. За сада нема извештаја о повређенима.

Ватрогасци су у приправности, а школама је наређена евакуација, преноси грчки портал Катимерини.

Према сведочењима становника Крита, објављеним на сајту Европско-медитеранског сеизмолошког центра, земљотрес је био јак и трајао је неколико секунди.

Сеизмолог Герасимос Пападопулос написао је на Фејсбуку да је након снажног земљотреса у мору југоисточно од Крита створен мали цунами и упозорио да се нико не приближава обали.

Како је претходно саопштио Институт за геодинамику у Атини, епицентар земљотреса јачине 6,3 јединице Рихтера био је у морском подручју, 23 километра југоисточно од Закроса, на дубини од осам километара.

Осим на Криту, земљотрес се осетио на Родосу и другим егејским острвима, али и на подручју Атике.

Европско-медитерански сеизмолошки центар саопштио је да је земљотрес био јачине 6,2 јединице Рихтера. Према подацима ЕМСЦ, епицентар је био 120 километара од Ираклиона, на дубини од два километра.

Острво Крит је крајем прошлог месеца задесила серија земљотреса, а потреси су настављени и наредних дана. Тада је такође урушена једна црква, док је једна особа погинула а 20 је повређено. 

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво