Читај ми!

Бугарска нота Скопљу, споран споменик код Прилепа

Дипломатске тензије између Бугарске и Северне Македоније додатно подигнуте због наводне промене натписа на споменику у селу код Прилепа. Уручена нота отправнику послова македонске амбасаде у Софији.

Министарство спољних послова Бугарске уручило је протестну ноту отправнику послова Амбасаде Македоније у Софији Владимиру Крастевском, јер је у селу Клепач код Прилепа, наводно, промењен текст на спомен-плочи Вељку Велковском Скочивирчету и његовим устаницима против Турака.

Велковски и његових осам устаника убијени су 1906. године у борби са Турцима, сахрањени су у дворишту цркве на којој су исписана њихова имена.

Власти у Софији тврде да је промењен натпис на оригиналној спомен-плочи, који је био исписан на бугарском језику, као и да су промењена нека од имена убијених.

Бугарска већ месецима блокира почетак преговора Северне Македоније са ЕУ, инсистирајући на дефинисању националног идентитета Македонаца и на томе да власти у Скопљу признају да су неки од највећих македонских националних јунака, попут Гоце Делчева, били Бугари.  

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво