Читај ми!

Црна Гора, дан после – тужилаштво покреће кривичне поступке због нереда

Европска унија је оценила да развој догађаја у Црној Гори све више забрињава и осудила насиље током викенда. Премијер Кривокапић је вечерас рекао да ће одговарати сви који су се огрешили о закон. Мило Ђукановић је одласком на Цетиње доказао шта жели. Ово је њихова битка за очување интереса и стечених позиција, рекао је Кривокапић.

Некадашњи први човек црногорске полиције и саветник председника Црне Горе за безбедност Веселин Вељовић пуштен је да се брани са слободе, одлучио је Основни суд у Цетињу, који је разматрао захтев тужилаштва да се Вељовићу одреди притвор због опасности од понављања кривичног дела и утицаја на сведоке.

Веселин Вељовић је јуче, током инцидената у Цетињу, ухапшен и поднета је кривична пријава за напад на службено лице током обављања службене радње. Са њим је тада ухапшено још неколико особа.

Последње информације кажу да је тужилаштво у Цетињу отворило два предмета, да се један предмет односи на Веселина Вељовића и учествовање у инцидентима, а други предмет се односи на евентуално прекомерну употребу силе од стране полиције у потискивању демонстрација на улицама Цетиња. 

Да ли је било прекомерне употребе силе испитаће и Министарство унутрашњих послова и Управа полиције. То најављују у заједничком саопштењу и жале што су били у ситуацији да се мобилишу значајне полицијске снаге.

"Ничији живот није вреднији од другог и ми смо све напоре уложили да то покажемо и ових дана, уважавајући различита људска права грађана, али штитећи дигнитет професије, уставно и секуларно устројство државе. Посебно се захваљујемо колегама припадницима полицијских снага који су деловали професионално, јединствено и достојанствено и одолели притисцима са свих страна, доказујући снагу институција које раде у интересу грађана", наводи се у саопштењу црногорског МУП-а и Управе полиције.

Двојица пилота авио-хеликоптерске јединице полиције међутим нису одолела притиску – безбедносном. Уз оправдање да није безбедно за хеликоптерску активност, одбили су да се ставе на располагање Управи полиције. Директор Директората за ванредне ситуације, за РТЦГ је потврдио да су покренуте све правне радње.

Јучерашњи инциденти на Цетињу прво су оцењени као напад на полицију и државу и од црногорског премијера третирани као тероризам.

"Они који су били тамо добро знају да је то интерес који повезује, да је ту најмање идеологије, а највише везе политике и организованих криминалних група. Нема ни победника ни поражених, добили су сви грађани јер су показали да су достојанствени, да могу у свим, и у најтежим тренуцима, издрже оно што су њихови преци вазда издржавали у још тежим околностима и да смо направили један искорак ка помирењу", поручио је на конференцији за новинаре премијер Здравко Кривокапић.

Да ли су кршена људска права утврђује и заштитник људски права и слобода у Црној Гори. Први човек Цетиња рекао је за црногорску телевизију да су становници престонице разочарани.

"Цетиње јесте поносит град отвореног срца и широких видика и зна да се постави према свакој ситуацији у којој се нађе. Само бих желео да вам кажем на крају једну реченицу – Цетиње прашта, али не заборавља. То сви знају", поручио је градоначелник Цетиња Александар Кашћелан.

Завршавајући прву посету Црној Гори патријарх српски Порфирије моли за опроштај све који су на било који начин повређени. Поруке помирења из СПЦ су се чуле и након устоличења митрополита Јоаникија.

"Чини ми се да није само његошевска Црна Гора побиједила, овдје су побиједили и Устав и закони Црне Горе, а побиједио је и сваки нормални грађанин. Свако треба да ради свој посао – и држава, и црква свој посао – да она устоличава свог митрополита", истиче протојереј парох подгорички Предраг Шћепановић.

Помирењу у Црној Гори се надају и известиоци Европске уније. Тонино Пицула и Владимир Билчик осуђују грубе догађаје који су пратили устоличење митрополита Јоаникија и поручују да би Црна Гора требало да брани право на слободу мирног окупљања и говора, уз уважавање различитих верских права. Посебну одговорност за то, наводе, имају политички и верски челници.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи