Читај ми!

Протојереј Шћепановић за РТС: Ми смо браћа и када не мислимо исто

Протојереј, парох подгорички Предраг Шћепановић каже за РТС да је био величанствен дочек патријарха и новог митрополита у Подгорици, као и да сви догађаји који су пратили устоличење митрополита Јоаникија нису умањили значај тог чина. Истиче да ће се све поделе превазићи љубављу. Ми смо браћа и када не мислимо исто, поручује протојереј Шћепановић.

Протојереј Предраг Шћепановић сматра да ће дочек патријарха Порфирија и новог митрополита Јоаникија и чин устоличења бити уписани златним словима у историји српског народа у Црној Гори.

Истакао је дочек у Подгорици био величанствен.

"Видели сте десетине и десетине хиљада људи, оних младих људи који су у броју од 200.000 величанственим литијама, не бацивши папирић на земљу, не вријеђајући друге људе, других вера и нација, показали колико воле своју цркву – то су само потврдили", поручио је Шћепановић.

"Једна историјска беседа Његове светости патријарха Порфирија – ко има очи да види и уши да чује чуће љубав једног заиста Божјег човјека, Светог патријарха Српске православне цркве, и достојног наследника митрополита Амфилохија – новог митрополита Јоаникија", додао је Шћепановић.

Истакао је да сви догађаји који су пратили устоличење не могу умањити значај тог чина, јер како каже, после Великог петка долази васкрсење.

"Тако смо и ми после оних свих зебњи и непроспаване ноћи, у страху како ће све то бити, ево Бог је послао један други, мало необичан начин, али није он нов за нашу цркву – да кажем да су они који су рушили капелу на Ловћену користили хеликоптер, 2005. године када је на врху Румије, на 1.595 метара, подизана црква такође је коришћен хеликоптер", рекао је Шћепановић.

"Тако да чини ми се да она његошевска Црна Гора не победила, већ су овде победили Устав и закони Црне Горе, а победио је сваки нормални грађанин и свако треба да ради свој посао – и држава, али и црква свој посао, да устоличава свог митрополита. Чули сте из десетина хиљада грла да је митроплит Јоаникије нови митрополит – достојан", рекао је Шћепановић.

На питање може ли се превазићи подела која је направљена на другим странама, а пресликала се међу верним народом, Шћепановић истиче да ће се превазићи љубављу.

"Оно што је рекла Његова светост да све ставимо у своје срце, да опростимо једни другима, јер ми смо браћа, па и када не мислимо исто, ми смо кумови, пријатељи. Могу они да су љути на нас, ми ћемо бити љути на њих, али морамо живети, под овим Божјим сунцем има доста места за све људе добре воље", закључио је Шћепановић.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво