Читај ми!

Албанија пред избором, дати Рами трећи мандат или шансу Баши

У Албанији се у недељу одржавају парламентарни избори. Предизборну кампању обележила је серија скандала и обрачуна ватреним оружјем. Први пут на изборима у Албанији учествује и једна албанска странка са Косова - покрет Самоопредељење Аљбина Куртија.

У Тирани, највећој изборној јединици у Албанији, нема знакова да се сутра гласа за нови сазив централних институција. Главни страначки актери су се договорили да у насељеним срединама нема страначког маркетинга.

Медији су свакодневно извештавали о страначким скуповима, а највећу пажњу јавности изазвало је убиство једне и рањавање пет особа, у обрачуну ривалских социјалиста и демократа.

Кампања је донела реторику међусобног оптуживања главних играча - Едија Раме премијера у последња два мандата и лидера опозиције Љуљзима Баше.

"Они нису имали праву идеју о будућности Албаније, као што нису имали идеју како да окончају пандемију. Нису имали идеју а ни план како да обнове Албанију, нарочито након недавног земљотреса који је изазвао многе проблеме. Тако да се све своди на сучељавање вербалних аргумената, а не конкретних програма и пројеката", каже Бен Андони, аналитичар.

Током предизборне кампање испливала је куповина гласова бирача. У више наврата полиција је конфисковала возила обе супарничке стране са великом количином новца намењеног бирачима. Подугнуто је 30 пријава.

Ко је у таквим околностима у предности?

"После убистава у Елбасану, проблема у Каваји и након начаина на који је господин Мета комуницирао последњих дана, људи су постали јако сумњичави према демкратама и покрету за интеграције. По мом мишљену сва ова дешавања су уствари у монго чему помогли господину Рами и могу му бити од помоћи да добије и трећи мандат", рекао је Бен Андони.

Политичка елита се у Албанији годинама није мењала. А у изборе се укључио и Аљбин Курти, победник на изборима на Косову. У Приштини не мисле да ће Курти овде да профитрира.

"По свему судећи Самоопредељење неће имати успех у Албанији. Успех би било да два од три кандидата са посланике добију места у парламенту Албаније. Шансе за то веома су мале", рекао је Адриатик Кељменди, аналитичар из Приштине.

И у Тирани мисле да Курти овог пута нема шансе, али да на следећим изборима можда и прође.

Ма ко да победи на изборима у Албанији, чекаће га исте обавезе. Током пандемије коронавируса у Албанији је забележен пад бруто националог производа од 3,3 одсто, али је привреда земље претрпела и велику штету због разорног земљотреса пре две године.

Према званичним подацима, незапосленост у Албанији се процењује на 15 одсто, али додатни проблем представља чињеница да је чак трећина младих без посла.

Право гласа на изборима има око 3,6 милиона бирача укључујући и велики број исељеника који ће 140 посланика бирати међу канидатима 12 политичких странака.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво