Инциденти на протестима против Владе у Црној Гори, Ђукановић негира да их је организовао

Протести у организацији Патриотско-комитског савеза одржани су испред зграде владе у Подгорици, као и у Никшићу, Цетињу, Будви и Тивту. Окупљени су незадовољни најавом из Владе да ће држављанство Црне Горе моћи да добију и људи који су у тој земљи боравили 10 година – са прекидима. Премијер Кривокапић позвао је председника Ђукановића "да не дестабилизује државу", док Ђукановић негира да је организатор данашњих антивладиних протеста.

Више стотина грађана окупило се испред зграде Владе у Подгорици како би исказали протест поводом најаве измена Одлуке о критеријумима за стицање црногорског држављанства.

На протесту у Подгорици виђени су функционери опозиционих СДП-а и Либералне партије.

Полиција је окупљене обавестила да је предлог Закона повучен и да се разиђу.

Пошто полиција учесницима протеста није дозволила напуштање градова, протести су, осим у Подгорици, одржани у више градова и општина.

У Будви је вишесатно био блокиран саобраћај код кружног тока на улазу у град. Био је блокиран и саобраћај на Јадранској магистрали у Тивту и Котору.

Петарде на полицију, оптужбе за издају и усташка песма 

Окупљени су покушали да сруше заштитну ограду испред зграде Владе. Полицајце су оптуживали за издају и гађали их петардама и јајима.

Окупљени су вређали председника Скупштине Алексу Бечића, потпредседника Владе Дритана Абазовића, министарку просвете, функционере Демократског фронта ...

На снимку са протеста код Владе могло се чути и како окупљени певају песму "Бојна Чавоглаве" проусташког музичара Марка Перковића Томпсона, који ту нумеру на концертима почиње поздравом "За дом спремни".

Држављанство и онима који су у прекидима боравили 10 година у Црној Гори

Одлука о измени одлуке о критеријумима за утврђивање услова за стицање црногорског држављанства пријемом повучена је данас привремено са Владе, како би се пре тога изјаснио скупштински Одбор за изборно законодавство.

Премијер Здравко Кривокапић је раније најавио Одлуку о измени, наводећи да велики број грађана који дуго живе у Црној Гори није имао право на држављанство.

План МУП-а је био, како је раније објављено, да сви грађани који су и у прекидима боравили 10 година у Црној Гори стекну право за стицање држављанства.

Важећим законом и Одлуком прописано је да су ту могућност до сада имали само они који непрекидно живе 10 година у држави.

Опозиционе партије јуче су запретиле да ће се повући из скупштинског Одбора за изборно законодавство уколико Влада буде данас изменила одлуку.

Кривокапић позвао Ђукановића да не дестабилизује државу

Председник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић позвао је председника Црне Горе Мила Ђукановића "да не дестабилизује државу и да народ који је извео на улице позове да се врати кућама."

Кривокапић је рекао да нереди које продукује неће зауставити руку правде и правну државу.

"И тужилачки закони и одлука о измјени критеријума за стицање држављанства биће усвојени у интересу државе Црне Горе и њених грађана и то никакви скупови у организацији ДПС-а неће зауставити. Грађане Црне Горе позивам на разум и да не насједају на провокације оних који су спремни да их жртвују ради одбране свог капитала", рекао је Кривокапић. 

Ђукановић негира да је организатор протеста

Председник Црне Горе Мило Ђукановић негирао је на Твитеру да је организатор данашњих антивладиних протеста у Црној Гори и оценио "крајње неморалним инсинуацијама" позив премијера Здравка Кривокапића да не дестабилизује државу и да демонстранте повуче са улице.

"Крајње је неморално од премијера Кривокапића да инсинуира да ја организујем протесте који му се не свиђају. Узалудни су покушаји да све своје незнање, непосвећеност и непостојаност покушава прикрити тиме што ће папагајски досадно за све окривити бившу власт", саопштио је Ђукановић.

Истакао је да је Кривокапић сада, како каже, кренуо да то чини и према њему лично. "Познато је, а о томе је у тренуцима еуфоричног расположења након побједе на изборима говорио и сам премијер, да сам уложио и улажем сав напор да се извршна власт конституише, и да што квалитетније профункционише ", подсећа Ђукановић.

Истиче да је то чинио и чини због одговорности према држави за чију је обнову, како наводи, за разлику од премијера, без остатка радио и извесно гласао.

"И за чији напредак и даље радим. Иако имам све мање поштовања према Влади и њеном премијеру. Јер из дана у дан сабирам све више утисака да незнање није једини и најважнији разлог њиховог неодговорног управљања државом. Не мора премијер да брине да иза бучне критике Владе ових дана скривено стојим ја", каже Ђукановић.

Истиче да не само што се не скрива када критикује, већ и зато што никада није и, како каже, никада неће предузети ништа што би потенцијално угрожавало стабилност Црне Горе.

"Ниједан појединац, па ни Здравко Кривокапић, или макар и лоша влада, не могу ме испровоцирати на такву неодговорност према држави. Вјерујем да сви заједно имамо политичке зрелости и капацитета да сачувамо мир, да покажемо одговорност према стратешким државним циљевима за које смо се сви декларисали, као и према свим грађанима Црне Горе, без обзира на то којој политичкој опцији припадали", навео је Ђукановић.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво