Читај ми!

Поглед из Хрватске: Порфирије је човек дијалога и суживота

Дојучерашњи митрополит Загребачко-љубљански Порфирије изабран је за 46. патријарха српског. Медији у Хрватској, где је служио седам година, о њему пишу као о човеку екуменских погледа, човеку дијалога и суживота, који је имао помирљиве поруке.

Загребачки Вечерњи лист пише да је патријарх Порфирије човек дијалога и суживота, што се, како истичу, потврдило током свих његових загребачких година, откако је 2014. именован митрополитом Загребачко-љубљанске митрополије.

"Хрватска јавност могла се увјерити да дјеловање митрополита Порфирија иде у смјеру дијалога и отворености, сурадње и сусрета, особито с Католичком црквом тј. да се он, као што је обећао у својој наступној проповиједи парафразирајући стихове Арсена Дедића, Загреб воле јавно", наводи Вечерњи.

Загребачки дневник подсећа и на речи митрополита Порфирија да "овај свет може бити рај у једном тренутку, ако сви свима кажемо ‘опрости‘, а у исто време овај свет може бити пакао захваљујући нама".

"Само је једна ријеч потребна, јер она има снагу и моћ чега нисмо свјесни. Једна погрешна ријеч на погрешном мјесту, али и на сваком мјесту, може направити каос међу нама. Исто тако једна ријеч може бити кључ који отвара срца других. Зато ми не пристајемо на негацију другога, јер без другога ми не постојимо, без ближњег, без сваког човјека. Тко хоће градити своју будућност на негирању другога, било гдје и било када, он негира самога себе", његове су речи на које подсећа Вечерњи.

Дневник такође истиче да је Порфирије говорио и да "Бог није власник ниједног народа. Није Бог ни Хрват, ни Србин, ни Мађар, ни Енглез, ни Американац, нити Бог припада само неком народу с Истока. Бог је онај који јест и он је отац свих људи".

"На своје загребачке дане сигурно ће гледати с носталгијом, јер га је Загреб прихватио, што је он и потврдио у једном интервју рекавши како му то потврђује ‘и непосредно искуство са загребачких улица на којима ме многи препознају и обраћају ми се, не као странцу, дошљаку, него с искреним пријатељством", наглашава Вечерњи лист.

Индекс: Помирљиве поруке Порфирија 

И хрватски портал Индекс пише о избору митрополита Порфирија за патријарха српског.

Уз подсећање да говори грчки, енглески и немачки, те да се служи руским језиком, Индекс пише да Порфирије међу сарадницима и у јавности слови за особу умерених становништа која "његује особна пријатељства са свећеницима и представницима свих вјерских заједница".

Индекс подсећа да је као игуман манастира Ковиљ митрополит Порфирије био посебно био ангажован у лечењу болести зависности, те да је у манастиру 2005. основао терапијску заједницу "Земља живих", признату као најуспешнији пројект за лечење наркоманије. Додају и да је под његовим вођством кроз кампове широм Србије прошло стотине штићеника.

Портал Индекс такође подсећа да се Порфирије заузимао за очување ћирилице као дела идентитета Срба у Хрватској те да је тврдио како су закони у Хрватској мање-више добри, али да постоји велики раскорак негде између онога што гарантује закон и оног што се спроводи у пракси.

Подсећају и на његову изјаву како "разуме бол свих људи који су негде некога изгубили" и њихов "отпор у односу на народ из којег долази њихова несрећа", и истичу да их митрополит Порфиријеније видео као иницијаторе борбе против ћирилице.

И Индекс наводи да је током свог мандата на челу загребачко-љубљанске епархије слао помирљиве поруке.

Јутарњи лист: Изградио је добар однос са хрватском државом

Хрватски Јутарњи лист, уз подсећање на биографију митрополита Порфирија, пише да је он током шест година у Загребу успео да изгради добар однос с хрватском државом, али и Католичком црквом.

Зато се, како наводе, његов избор за новог патријарха у загребачким интелектуалним и верским круговима ишчитава као добра подлога за будуће односе Католичке цркве и СПЦ.

Дневник истиче и како су се у Јутарњем листу уверили у Порфиријева екуменска размишљања.

"Положај православних вјерника у Хрватској данас је битно бољи неголи прије пет или петнаест година. У законодавном смислу углавном су ријешена сва или барем велика већина питања. А у свакодневном животу православни вјерници нису објективно угрожени, међутим, штета да се повремено дешавају неке ружне ситуације као што је било исписивање увредљивих порука по неким нашим вјерским храмовима", подсећа Јутарњи на један интервју за тај лист 2015. године.

Први човек Српске православне цркве у Хрватској и Словенији до тада се, како наводе, одомаћио у Загребу у који је стигао неколико месеци пре тога.

Јутарњи пише и да би председник Александар Вучић у патријарху Порфирију могао имати савезника по питању Косова и Метохије.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво