Разговор Заев–Борисов, ни речи о Гоцету Делчеву

Премијери Северне Македоније и Бугарске, Зоран Заев и Бојко Борисов, телефонски су разговарали о међусобној сарадњи две земље, а бугарски премијер је тим поводом истакао да његова земља остаје доследна подршци европске будућности Скопља, преносе македонски медији.

Разговор два премијера није се дотакао и спорног питања, етничке припадности Гоцета Делчева, револуционара и оснивача ВМРО.

Борисов и Заев су, како се наводи у саопштењу македонске владе, изразили уверење да ће обе стране остати ангажоване у спровођењу Споразума о пријатељству, добросуседству и сарадњи, а у фокусу разговора је био Берлински процес и заједничко успешно председавање које је, како додају, "изузетно важно за јачање регионалне сарадње и интеграцију региона у ЕУ".

Такође, два премијера разговарала су и о припремама самита Берлинског процеса који ће бити одржан почетком новембра у Софији.

Скопље и Софија се споре око етничке припадности Гоцета Делчева, и је због тога Заев пре неколико дана најавио сусрет са бугарским премијером Бојком Борисовoм на коме ће, како је рекао, разговарати и о том питању. 

Иначе, односи између Софије и Скопља поново су се проблематични након што су бугарске власти послале меморандум државама чланицама ЕУ у коме захтевају да се у преговарачки оквир Северне Македоније са ЕУ укључе и спорна питања између ове две земље.

Меморандум наводи да македонске власти фалсификују историју, те да су македонски језик и македонска нација настали тек 1944. године под руководством комунистичке Југославије.

Спорно питање у односима представља етничка припадност револуционара и једног од оснивача ВМРО Гоцета Делчева.

Бугарска страна тврди да је Делчев био Бугарин, а са географском припадношћу Македонац јер је живео у географским областима Македоније.

С друге стране, македонски историчар и копредседавајући Мешовите македонско-бугарске комисије о историјским питањима, Драги Георгијев у интервјуу за ТВ Телма рекао да је бугарски захтев о томе да Гоце Делчев буде уписан као Бугарин за македонску страну "неприхватљив".

Он је то изјавио поводом најаве да ће се нови састанак ове мешовите комисије одржати у Скопљу 15. и 16. октобра, али и чињенице да бугарски тим историчара није променио свој став према томе да се Гоце Делчев идентификује као Бугарин.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво