Заев: Делчев је македонски револуционар

Гоце Делчев македонски је револуционар, али је такође чињеница да га и Бугарска сматра својим револуционарем, изјавио је премијер Северне Македоније Зоран Заев, преноси "Плусинфо".

Скопље и Софија се споре око етничке припадности Гоцета Делчева, те је због тога Заев најавио сусрет са бугарским премијером Бојком Борисовoм на коме ће, како је рекао, разговарати и о том питању.

"Очекујем пре 10. новембра да се састанем са Борисовом, желим да, када ме изаберу за премијера, прво одем у Бугарску због тога што имамо питања о којима треба да разговарамо, попут Гоцета Делчева као историјске личности", рекао је Заев.

Заев очекује сусрет са Борисовом пре 10 новембра, а 11. ће бити одржан самит Берлинског процеса у Софији, чији су домаћини Бугарска и Северна Македонија.

Софија и Скопље су 1. августа 2017. године потписали Споразум о сарадњи и пријатељству којим је требало да се реше сва историјска спорења између ове две земље.

Тим поводом формирана је мешовита историјска комисија, чије активности су на неки начин блокиране због неслагања између македонских и бугарских чланова комисије по питању етничке припадности оснивача ВМРО-а и револуционара Гоце Делчева.

Бугарска је због тога захтевала од земаља чланица ЕУ да се историјска спорења са Северном Македонијом ставе у преговарачки оквир са Скопљем.

У писму-меморандуму које је Софија послала чланицама ЕУ наводи се да су македонска нација и македонски језик вештачки измишљени 1944. године под руководством комунистичке Југославије и Јосипа Броза Тита.

На такве тврдње је реаговало и Скопље, наводећи да су македонски језик и македонска нација неупитна чињеница, а да је право на самоопредељење једна од основних европских вредности.