Статус Црногораца, па амбасадор

Председник Црне Горе Филип Вујановић најавио да ће указ о постављању амбасадора у Приштини бити потписан тек када Косово призна Црногорце као мањину. Црногорска национална заједница у непримереном положају, сматра Вујановић.

Указ о постављењу црногорског амбасадора у Приштини потписати тек када Косово призна Црногорце као мањину, изјавио је црногорски председник Филип Вујановић.

У интервјуу листу "Побједа", Вујановић је оценио да је црногорска национална заједница на Косову сада у непримереном положају, јер у косовском парламенту све друге заједнице имају своје посланике, а само Црногорци нису заступљени.

Вујановић је у интервјуу подгоричкој "Побједи" поновио да је неопходно да Косово створи услове за повратак избеглих и расељених, подсетивши да је, према попису становништва 1981. године, на Косову било више од 28.000 Црногораца и после Срба били су по величини друга неалбанска популација.

"То је однос према нашој мањини, а и комуникација коју сам имао са нашом дијаспором са којом сам се састајао приликом државних посета", рекао је Вујановић.

Како је навео, Влада Црне Горе има "веома пажљив однос" када је у питању успостављање дипломатских односа са Косовом, а одлука о томе ће бити донета у време које, како је рекао, процени оптималним.

Црногорски председник је рекао да не сматра да се овим ставом на било који начин са било ким конфронтира.

"Уверен сам да ово питање треба решити пре него што се размене амбасадори, јер је то коректно и према нашој заједници на Косову, а то је и очекивани коректан однос Косова према Црној Гори", истакао је Вујановић.

Црногорски премијер поновио је у среду став да су за Црну Гору односи са Србијом важни, као и да је Србија важна за регион. Међутим, најавио је да ће "Црна Гора и Косово" успоставити међусобне дипломатске односе у "блиској будућности".

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво