Пажин: Понуда СПЦ-у је крајња линија компромиса

Влада Црне Горе не види смисао наставка дијалога са Митрополијом црногорско-приморском о Закону о слободи вероисповести, изјавио је министар правде Зоран Пажин. Он је рекао да се нада да ће СПЦ у Црној Гори преиспитати своје правне и политичке аргументе.

Дан након неуспешно завршне друге рунде експертског дијалога, црногорски министар Зоран Пажин је на конференцији за новинаре рекао да очекивани резултат није постигнут, иако је влада исказала "и стрпљење и компетентност и спремност за превазилажење разлика и подела у друштвеном бићу Црне Горе".

Пажин је поручио је да је јучерашња понуда Владе крајња линија компромиса. 

"Влада је исказала и стпљење и компетентност да износи сопствене аргументе али и да искаже не само разумијевање, него и спремности да прихвати ставове противне стране који воде споразуму и превазилажењу разлика у друштвеном бићу Црне Горе посебно међу грађанима православне вјероисповјести", рекоа је Пажин. 

Потпредседник Владе Црне Горе Зоран Пажин рекао је да је током дијалога Српска православна црква отворила питање да се не користи појам "државна својина" у члану 62. Закона о слободи вероисповести.  

"Иако је црква поднијела преко 2.000 примједби, успјели смо то да спорне тачке сведемо на неколико питања - питање регистрације цркве и културних добара сакралног карактера која представља културно добро Црне Горе. Црква је у преговорима истакла јос један став који ме је изненадио, да се не користи појам државна својина у члану 62, иако је, државна својина дуго година у правном систему, од постојања Црне Горе", истакао је Пажин на конференцији за медије на којој се обратио у својству руководиоца Експертског тима Владе за преговоре с МЦП и и епархијама СПЦ у Црној Гори.  

Пажин је рекао да је црква одбила све предлоге, као што је раније одбијено да се закључи темељни споразум што је сама СПЦ тражила. 

"Једини услов био је регистрација цркве, јер ниједан такав спораум Влада до сада није склопила ни са једном нерегистрованом вјерском заједницом, а то није урадила ниједна влада на свијету. СПЦ је одбила и предлог премијера да се обустави примјена закона док трају поступци пред редовним судовима и судом у Стразбуру. Остаје нада да ће СПЦ у наредном периоду преиспитати своје правне и политичке аргументе и своје мјесто у демократском друштву", казао је Пажин.

Потпредседник Владе каже да им није јасна бојазан од регистрације. 

"Јер све вјерске заједнице су се евидентирале у одговарајући јавни регистар, и то није ниједној вјерској заједници био проблем, па ни Католичка црква у Црној Гори не постоји од јуче на овим просторима", каже Пажин.

Та бојазан, сматра Пажин, има неке друге поводе "који нама нијесу најјаснији".

"Регистрацијом се потврђује сопствени правни субјективитет и уважава правни поредак државе у којем се остварују вјерска права", сматра Пажин.

Одговарајући на питање шта је позадина литија и осталих активности СПЦ, Пажин је рекао да није његово да процењује шта је политички циљ СПЦ. 
 

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво