Марковић: Разговори са СПЦ окончани без резултата

Црногорски премијер Душко Марковић саопштио је да су разговори правних експерата Владе Црне Горе и епархије Српске православне цркве окончани без резултата упркос, како је рекао, "бројним уступцима које је јуче и данас направио Владин преговарачки тим". Једини захтев Владе био је регистрација свих цркава и верских заједница, па и Српске православне цркве и њених епархија, нажалост црква је то одбила, поручује Марковић.

Душко Марковић се обратио јавности непосредно након окончања друге рунде разговора правних експерата црногорске владе и Српске православне цркве.

"Током друге рунде експертских разговора, вођених јуче и данас, прихватили смо прво – да се поступак утврђивања земљишно-књижних уписа из управног поступка премести у редовни судски поступак где терет доказивања власништва пада на државу, а не цркву. У том смислу предложили смо потпуно нови члан 63 Закона, чиме смо прихватили предлоге Цркве", рекао је Марковић, саопштила је Влада Црне Горе.

"Друго – да Српска православна црква настави са коришћењем свих црквених и манастирских објеката, имања и других непокретности које су државно власништво или се у судском поступку утврди да су државно, верско и културно добро. И у том смислу смо предложили потпуно нови члан 64 Закона и јасно искључили могућност да верске објекте може користити било која верска заједница осим Митрополије црногорско-приморске и других епархије Српске православне цркве у Црној Гори", додао је Марковић.

"Треће – да ове измене усвојимо већ прексутра на седници Владе и проследимо парламенту ради изјашњавања у хитној процедури до краја овог месеца. Поједностављено – ово би значило да светиње више нису нападнуте како то Црква представља, односно да би изменама и допунама Закона биле у потпуности и трајно заштићене! Речју – да више нема говора о њиховој наводној угрожености како се спочитавало Влади", истакао је црногорски премијер.

Марковић је рекао, како се додаје у саопштењу, да "овим уступцима, чији су превасходни циљеви превазилажење несугласица и подела у православном бићу Црне Горе и изградња поверења између државе и цркве, Влада са своје стране није поставила било какве услове".

"Једини захтев Владе био је регистрација свих цркава и верских заједница, па и Српске православне цркве и њених епархија, по слову Закона. Регистрација, која је била обавеза и по ранијем закону. Регистрација, на начин како то уређују сва цивилизована и демократска друштва. Нажалост, Црква је то одбила", додао је Марковић.

"Разговори вођени стрпљиво и посвећено"

Премијер Црне Горе је рекао да је са жаљењем примио информацију да разговори нису резултирали успехом, наводи се у саопштењу црногорске владе.

"Желели смо да кроз дијалог обезбедимо додатне гаранције за положај епархија Српске православне цркве у Црној Гори, да осигурамо постојећи режим коришћења црквене имовине и остваривања верских права и слобода православних верника, односно услове за несметано вршење верске службе од стране њихових свештеника", додао је Марковић.

"У том смислу, за више од пола године од ступања на снагу овог закона, верски, имовинско-правни и црквени поредак Митрополије и осталих епархија остао је непромењен! Литије и протесте које је Црква организовала упркос сложеној, и како видимо опасној епидемиолошкој ситуацији са коронавирусом, прихватали смо и прихватамо као израз слободе окупљања и исказаног неслагања са појединим решењима и одлукама донетим у демократској процедури", нагласио је црногорски премијер.

Без обзира на то, како каже, разговори су вођени стрпљиво и посвећено у оквиру делегација државе и цркве, а поред тога и у више наврата, и на највишем нивоу државних и црквених званичника.

"Паралелно, одржана је и прва рунда разговора на нивоу експертских тимова. Током сваког од ових разговора, кључни и најважнији захтев Цркве – што је и познато јавности као и релевантним међународним адресама – било је осигурање коришћења верских објеката након окончања поступка пред надлежним органима или судом, те измена Закона у смислу прописивања искључиве надлежности парничног суда за питања уписа права својине", истакао је Марковић.

"Да појасним, након доношења Закона о слободи вероисповести, Српска православна црква није прихватала надлежност истих оних органа управе код којих је деценијама уназад вршила уписе права својине у своју корист. Питање имовине, подсетићу вас, било је на столу и током саме расправе за доношење Закона, кад сам на захтев лидера опозиције, напуштајући скупштинско заседање, прихватио да се састанем са митрополитом Амфилохијем, покушавајући да изнађемо решење за то питање. Ни тада, а ни након усвајања Закона, није било других важних и отворених питања од стране Цркве", рекао је Марковић.

"СПЦ остала при пракси да функционише изван правног система"

Нагласио је да је, како каже, "СПЦ остала при устаљеној пракси да функционише изван правног система, изван правила и процедура".

"А деценијама иза нас то се огледало у: нерегулисаном боравишном статусу за свештенство и монаштво доведено са стране, а које служи у нашим црквама и манастирима; нерегулисаном радном и пензијском статусу и страног али и домаћег свештвенства; неплаћању пореских обавеза за приходе од црквених бизниса и послова; непоштовању закона и других прописа Црне Горе; ставу црквених великодостојника и старешина да држава треба да се региструје код њих", додао је Марковић.

Нагласио је да одбијање регистрације у демократском свету значи непризнавање самог себе и свог субјективитета, неприхватање друштва и државе и непризнавање легитимног друштвеног и правног поретка.

"Уз жаљење што нисмо успели да постигнемо договор који је потребан Црној Гори, а којем смо од почетка били посвећени, користим прилику да поручим да ће Влада и у будућности гарантовати верске слободе, осигурати мирно уживање црквене имовине. Црна Гора је слободна и секуларна држава, у којој, уз поштовање закона, никада и ни на једном месту верницима, верским службеницима, црквама и верским заједницама не сме и не може бити тесно", поручио је Марковић.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара